Linkovi

Carnajev kriv po svih 30 tačaka optužnice


Skeč iz sudnice sa likom Džohara Carnajeva
Skeč iz sudnice sa likom Džohara Carnajeva

Čečenski imigrant Džohar Carnajev suočen sa mogućom smrtnom kaznom za teroristički napad bombom na Bostonskom maratonu 2013. godine.

Porota u Federalnom sudu u Bostonu donela je presudu da je čečenski imigrant Džohar Carnajev kriv za pomaganje svom bratu u terorističkom napadu bombom na Bostonskom maratonu 2013. godine, kada je poginulo troje, a ranjeno 264 ljudi.

Porota je većala 11 sati u periodu od dva dana, posle čega su saopštili odluku da je 21-godišnji čečenski imigrant kriv po svih 30 tačka optužnice, uključujući i 17 među kojima je zavera i upotreba oružja za masovno uništenjem, zbog ćega bi mogao da dobije smrtnu kaznu. Brojni članovi porodica žrtava pratili su iznošenje odluke porote u bostonskom sudu.

Slučaj Carnajeva sada ulazi u drugu fazu tokom koje će porota saslušati još svedoka pre nego što donesu odluku da li će ga osuditi na doživotnu kaznu ili smrt.

Brat optuženog, Tamerlan Carnajev ubijen je u oružanom sukobu sa policijom tri dana posle napada, a njegov mlađi brat Džohar uhapšen je pet dana posle bombaškog napada.

XS
SM
MD
LG