Linkovi

Carnajev kriv po svih 30 tačaka optužnice

  • Glas Amerike

Skeč iz sudnice sa likom Džohara Carnajeva

Čečenski imigrant Džohar Carnajev suočen sa mogućom smrtnom kaznom za teroristički napad bombom na Bostonskom maratonu 2013. godine.

Porota u Federalnom sudu u Bostonu donela je presudu da je čečenski imigrant Džohar Carnajev kriv za pomaganje svom bratu u terorističkom napadu bombom na Bostonskom maratonu 2013. godine, kada je poginulo troje, a ranjeno 264 ljudi.

Porota je većala 11 sati u periodu od dva dana, posle čega su saopštili odluku da je 21-godišnji čečenski imigrant kriv po svih 30 tačka optužnice, uključujući i 17 među kojima je zavera i upotreba oružja za masovno uništenjem, zbog ćega bi mogao da dobije smrtnu kaznu. Brojni članovi porodica žrtava pratili su iznošenje odluke porote u bostonskom sudu.

Slučaj Carnajeva sada ulazi u drugu fazu tokom koje će porota saslušati još svedoka pre nego što donesu odluku da li će ga osuditi na doživotnu kaznu ili smrt.

Brat optuženog, Tamerlan Carnajev ubijen je u oružanom sukobu sa policijom tri dana posle napada, a njegov mlađi brat Džohar uhapšen je pet dana posle bombaškog napada.

XS
SM
MD
LG