Linkovi

Carnajev: Nisam kriv za Bostonski masakr


Džohar Carnajev izjasnio se juče da nije kriv ni po jednoj tački optužnice koja ga tereti za napad na Bostonski maraton, 15. aprila 2013.

Prvog dana suđenja u federalnom sudu u Bostonu, Carnajev se izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 30 tačaka optužnice. Optužnica ga pored ostalog tereti za upotrebu “oružja masovnog uništenja.” Ako ga sud proglasi krivim za sve navode 19-godišnjeg Caranajeva verovatno čeka smrtna kazna ili kazna doživotnog zatvora.

Carnajev se juče prvi put pojavio u javnosti otkako je pritvoren nekoliko dana posle bombaških napada u kojem su tri osobe poginule, a više od 260 je povređeno. Strogo obezbeđena sudnica bila je prepuna žrtava i članova njihovih porodica, kao i novinara, ali i osoba koje su došle kao prijatelji Carnajeva.

Piter Braun, jedan od rođaka dve žrtve napada na maratonu, razgovarao je sa novinarima posle sudskog ročišta. Pored njega je bila i njegova sestra Liz Norton, čija su oba sina izgubila po jednu nogu u eksplozijama.

“Jedino što mogu da kažem je da je pokazao neku vrstu podsmeha. Nijednom nas nije pogledao. Nijednom se nije okrenuo prema nama. Sedeli smo direktno iza njega, pa nismo mogli dobro da mu vidimo lice. Advokati su mu pomagali. On se izjasnio o svim tačkama optužnice, samo je ponavljao - nisam kriv", priča Braun.

Mildred Valverde, koja je pretrpela nekoliko povreda od eksplozije, kaže da želi da Carnajev ostatak života provede u zatvoru. Njoj je on izgledao neprijatno i uznemiravajuće.

“Međutim, bilo mi je drago što sam mogla da budem u sudnici. Prošlo je brzo. Bilo mi je krivo što je trvdio da nije kriv kada svi znamo da jeste kriv. Neke od nas je uznemirilo kako su bili obučeni njegovi prijatelja. Majice koje su nosili. Jedna je bila sa pištoljem, a druga sa ispisanim rečima – 'Nije kriv'. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali ne vidim kako bi mogli da ga ne proglase krivim", kaže Valverde.

Pored toga što je optužen za bostonske žrtve, Carnajev je optužen i za ubistvo dvojice policajaca posle eksplozija. Tada su on i njegov brat Tamerlan Carnajev bežali od policije, pošto je objavljen video snimak na kojem se videlo kako prolaze pored maratona malo pre eksplozija.

Tamerlan je ubijen u okršaju sa policijom. Džohar je pritvoren dan kasnije, pošto je pronađen u jednom čamcu iza jedne kuće na periferiji Bostona.

Braća Carnajev su poslednjih deset godina živeli u SAD. Oni su poreklom iz Čečenije i Dagestana, u kojima islamski ekstremisti vrše česte napade na lokalne ruske vlasti.
XS
SM
MD
LG