Linkovi

Američki Čečeni o bostonskim bombašima


Građani polažu cveće na improvizovanom spomeniku poginulima u napadu na Bostonski maraton
Građani polažu cveće na improvizovanom spomeniku poginulima u napadu na Bostonski maraton

Pripadnici generacije braće Carnajev govore o poznanstvu sa njima i sojim iskustvima u životu u Sjedinjenim Državama

Na izletu sa prijateljima, Marijam Bajeva i njen brat Islam pričali su o svom dolasku u Boston, kao izbeglice iz rodne Čečenije, pre više od deset godina.

Njih dvoje su otprilike istih godina kao Džohar Carnajev, koji je optuzen da je sa svojim starijim bratom Tamerlanom sproveo terorističke napade tokom Bostonskog maratona, u kojima je poginulo troje, a ranjeno više od 250 ljudi.

I FBI je intervjuisao Marijam i Islama, ali Marijam kaže da je Džohara poznavala samo kratko vreme, dok su bili u drugom razredu.

„Bio je normalan dečko. Veoma pametan. Stalno mi je pomagao u domaćim zadacima iz matematike i šalio se na moj račun što ne znam dobro matematiku. Da, bio je pametan dečko“, kaže Marijam.

Islam Bajev kaže da braću Carnajev uopšte nije poznavao i da je bio zapanjen kad je saznao da su njegovi čečenski zemljaci optuženi za takav užasan zločin.

„Moja prva reakcija je bila: Samo da nisu muslimani. A ne samo da su bili muslimani već i Čečeni, pa sam bio zbilja šokiran i razočaran. Pomalo me je bilo sramota“, kaže Islam.

Marijam nagadja da zbog toga što braća Carnajev nikada nisu živela u Čečeniji tokom tamošnjeg rata, a njena porodica jeste, oni verovatno nisu cenili bezbednost i podršku koju su dobili u Americi.

„U Čečeniji su stradale hiljade i hiljade ljudi. Videli smo zgrade kako eksplodiraju. Videli smo puno uništenja. Ali dečko koji tamo nikada nije bio niti to video... ne znam šta je on mislio. Ja i brat smo veoma srećni što smo u Americi i daleko od svega toga“, kaže Marijam.

Mirijam i Islam kažu da ih je zajednica prigrlila kad su se doselili u okolinu Bostona i dodaju i da su zahvalni što su dobili priliku da u Americi žive normalan život.
XS
SM
MD
LG