Linkovi

Prvi kongresni pretres o napadu u Bostonu


Komesar bostonske policije svedoči pred Odborom za unutrašnju bezbednost Predstavničkog doma američkog Kongresa.
Komesar bostonske policije svedoči pred Odborom za unutrašnju bezbednost Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Raspravu je otvorio predsednik Odbora, Majk Mekol, koji smatra da su bostonski bombaški napadi "inspirisani spolja", i da su možda uspeli zato što je "sistem zakazao".

Predsednik Odbora za unutrašnju bezbednost Predstavničkog doma, republikanac Majk Mekol iz Teksasa, kaže da nije jasno da li su bostonski bombaški napadi usmeravani iz inostranstva, ali smatra da su „inspirisani spolja“.

Mekol je rekao da strahuje da su bombaši možda uspeli zbog toga što je „podbacio sistem“. On je danas otvorio prvu kongresnu raspravu o napadima u Bostonu.

Komesar bostonske policije, Edvard Dejvis, rekao je čalnovima odbora da bi voleo da je znao da su ruske vlasti pre napada 15. aprila upozorile Federalni istražni biro da je osumnjičeni bombaš Tamerlan Carnajev bio ekstremista.

Bivši senator Džozef Liberman je rekao zakonodavcima da bi više informacija o opasnosti trebalo da stigne do državne i lokalne policije, koje je nazvao „prvom linijom odbrane“.

Komesar Dejvis je zatražio širu upotrebu kamera za nadzor i drugih vrsta tehnologije, kao i više jedinica specijalne policije i tajnih agenata koji bi pojačali bezbednost. Ipak, on je rekao članovima odbora da mora da se štiti i javna privatnost.
XS
SM
MD
LG