Linkovi

Osude Trampove izjave o Golanskoj visoravni širom sveta


Izraelska zastava na Golanskoj visoravni (Foto: AP/Ariel Schalit)

Najava predsednika SAD Donalda Trampa da će Amerika priznati izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni naišla je na brojne osude širom sveta.

Predstavnica Evropske unije je za agenciju Rojters izjavila da Unija neće priznati izraelski suverenitet nad okupiranom teritorijom i da njihov stav ostaje nepromenjen.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Rusija nada da će poziv američkog predsednika ostati samo to - poziv.

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da je najava predsednika SAD - neodgovorna.

Damask je saopštio da Trampova najava "ne menja činjenicu da je će Golan ostati arapski i sirijski".

Izrael je Golansku visoravan osvojio od Sirije 1967. godine. Međunarodna zajednica nije priznala izraelsku aneksiju i smatra je okupiranom teritorijom.​

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova navodi i da Trampova najava "jasno pokazuje da su SAD spremne da krše međunarodne rezolucije i da je pretnja miru i stabilnosti".

Reakcije muslimanskog sveta

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenjuje da je najava američkog predsednika ponovo dovela region "na ivicu nove krize i tenzija", a šef Arapske lige Ahmed Abdul Geit je rekao da "nijedna zemlja, ma koliko da je važna, ne može da donese takvu odluku".​

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu smatra da "neprihvatljivi komentari Donalda Trampa hrane mentalitet onih koji ne poštuju sveta mesta i nemaju toleranciju za zajednički život, poput napadača na džamije na Novom Zelandu ili u Izraelu".

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif je predvideo da će “Trampova lična (jednostrana) odluka... doprineti krizi u regionu".

Savet za saradnju arapskih zemalja Persijskog zaliva, u koji ulazi šest arapskih monarhija je objavio da Trampovo saopštenje “neće promeniti realnost …da je arapska Golanska visoravan u Siriji zemlja koju je vojnom silom okupirao Izrael i da saopštenje samo podriva šanse za postizanjem pravednog I sveobuhvatnog mira”.

I egipatsko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je Trampovu najavu, navodeći da se time krši rezolucija Ujedinjenih nacija 497 iz 1981. kojom se od Izraela traži povlačenje sa Golanske visoravni.

Predsednik SAD Donald Tramp je na Tviteru napisao da je Golanska visoravan od "kritične strateške i bezbenosne važnosti za Izreal i ceo region" i najavio promenu politike SAD prema Golanskoj visoravni posle 52 godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG