Linkovi

Izbori u Izraelu: Netanjahu pred svojim petim mandatom


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, uz suprugu Saru, maše pristalicama nakon zatvaranja biračkih mesta posle opštih izbora u Izraelu, u Telavivu, Izrael, 10. aprila 2019.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, uz suprugu Saru, maše pristalicama nakon zatvaranja biračkih mesta posle opštih izbora u Izraelu, u Telavivu, Izrael, 10. aprila 2019.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izgleda da se nalazi pred svojim petim mandatom, nakon što je njegov glavni rival, Beni Ganc, priznao poraz na neizvesnim parlamentarnim izborima.

Nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi, Netanjahuova konzervativna partija Likud i centristička Plavo-bela partija imaće po 35 mesta u izraelskom parlamentu Knesetu.

Ali, predviđa se da će Likud i njegovi koalicioni partneri sa desnice na kraju imati ukupno 65 mesta, od 120 koliko ih ima Kneset, te da će predsednik Ruven Rivlin ponovo Netanjahuu ponuditi mandat za sastavljanje vlade.

Konačni rezultati trebalo bi da budu objavljeni u četvrtak.

Nakon pobede Netanjahua, Tramp uveren u mir na Bliskom istoku (engleski jezik, bez prevoda)

After Netanyahu Win, Trump Confident of Middle East Peace
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

I dok su brojani poslednji glasovi izraelskih vojnika kasno u sredu, Ganc, bivši šef vojske, držao se tanane nade da bi njegova koalicija ipak mogla da pobedi. Ali, rekao je da "mi poštujemo odluku naroda".

Predsednik Donald Tramp tvitovao je da je razgovarao sa Netanjahuom i da mu je čestitao na "velikoj i teško izvojevanoj pobedi. Sjedinjene Države su uz njega i narod Izraela, svakako".

Izraelski mediji objavili su fotografiju na kojoj Netanjiahu proslavlja pobedu i na kojoj se vidi čovek koji maše Trampovim transparentom.

Ranije, Netanjahu je rekao svojim pristalicama da je Likud ostvario "ogromnu pobedu". On je rekao da će, iako će njegova koalicija biti desničarska, biti "premijer svih".

Ti komentari u suprotnosti su sa njegovim pozivom glasačima tokom poslednjih dana kampanje, kada je težio učvrščivanju svoje koznervativne baze, obećavajući da će anektirati naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. Takav potez uništio bi svaku šansu stvaranja nezavisne palestinske države pored Izraela.

Ganc je nazvao Netanjahuova obećanja "neogovornim". Rekao je da prednost daje "globalno podržanom mirovnom sporazumu" koji predviđa da Izrael zadrži veliki blok naselja na Zapadnoj obali i bezbednosnu kontrolu nad teritorijom.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozdravlja svoje pristalice nakon zatvaranja birališta u Telavivu, 10. aprila 2019.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozdravlja svoje pristalice nakon zatvaranja birališta u Telavivu, 10. aprila 2019.

​Ganc je sebe predstavljao kao ujedinjujuću snagu u Izraelu i govorio da je vreme da se Netanjahu smeni sa vlasti.

Ukoliko Rivin zatraži od Netanjahua da formira koalicionu vladu, Netanjahu će postati lider sa najdužim mandatom i nadmašiće Davida Ben Guriona.

Ali, Netanjahu se takođe suočava i sa krivičnom istragom.

Isčekujući saslušanje, izraelski javni tužilac rekao je da planira da optuži Netanjahua za podmićivanje, prevaru i proneveru. Netanjahu je nazvao izraelsku istragu "lovom na veštice", po uzoru na svog dobrog prijatelja Trampa, koji je koristio iste reči za opisivanje istrage o njegovoj kampanji iz 2016.

XS
SM
MD
LG