Linkovi

Gaza i Izrael razmenjuju vatru, Netanjahu najavljuje snažne udare


Palestinac na ostacima zgrade koja je uništena u izraelskom vazdušnom udaru u Gazi, 5. maja 2019.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u nedelju da je naredio vojsci da nastavi "snažne udare" protiv militanata u Gazi, kao akt odmazde zbog prekograničnih neprijateljstava koja su ušla u treći dan.

Rakete ispaljene iz Gaze ubile su izraelskog civila u nedelju, a dva Palestinca naoružana vatrenim oružjem ubijna su u izraelskom udaru. Nema znaka nikakvom prekidu vatre u najozbiljnijem rasplamsavanju sukoba na granici od novembra.

Izraelska vojska saopštila je da je od petka na gradove i sela u južnom Izraelu ispaljeno više od 450 raketa, od kojih je većinu presreo antiraketni sistem "Čelična kupola" (Iron Dome), dok je Izrael napao oko 220 ciljeva koji pripadaju militantnim grupama u Gazi.

Policija je saopštila da je jedna od raketa pogodila kuću u gradu Aškelonu i tom prilikom ubila muškarca starog 58 godina, kada ga je u grudi pogodio šrapnel. To je prva izraelska civilna žrtva raketnih udara iz Gaze od rata 2014. koji je vođen između Izraela i militanata u enklavi kojom vlada Hamas.

Izraelci stoje ispred svoje zgrade nakon što je pogođena raketom ispaljenom iz Gaze u priobalnom gradu Aškelonu, 5. maja 2019.
Izraelci stoje ispred svoje zgrade nakon što je pogođena raketom ispaljenom iz Gaze u priobalnom gradu Aškelonu, 5. maja 2019.

"Ovog jutra naložio sam IDF-u (Izraelske odbrambene snage) da nastavi sa snažnim udarima protiv terorista u Pojasu Gaze i takođe sam naložio snagama oko Pojasa gaze da istupe sa tenkovskim, artiljerijskim i pešadijskim snagama", rekao je Netanjahu koji vrši i funkciju izraelskog ministra odbrane.

Egipatski i medijatori UN, zaslužni za prekid vatre u prethodnom talasu nasilja, rade na sprečavanju daljih neprijateljstava.

Nasilje počelo u petak

Poslednji talas nasilja započeo je u petak, kada je snajper Palestinskog islamskog džihada pucao na izraelske vojnike, ranivši dva vojnika, saopštila je izraelska vojska.

Izrael je uzvratio vazdušnim udarima u kojima su ubijena dvojica militanata iz islamističke oružane grupe Hamas, koja kontroliše Gazu.

Drugu dvojica Palestinica koji su protestovali u blizini granice ubile su izraelske snage istog dana, saopštili su palestinski zvaničnici.

Fotografija iz Pojasa Gaze, 4. maja 2019, pokazuje raketu koja je ispaljena u pravcu Izraela. Baraž od oko 50 raketa ispaljen je ka Izraleu iz Pojasa Gaze od kojih je desetine presrela izraelska protivvazdušna odbrana, saopštila je izraelska vojska.
Fotografija iz Pojasa Gaze, 4. maja 2019, pokazuje raketu koja je ispaljena u pravcu Izraela. Baraž od oko 50 raketa ispaljen je ka Izraleu iz Pojasa Gaze od kojih je desetine presrela izraelska protivvazdušna odbrana, saopštila je izraelska vojska.

Rakete u subotu

Od subote, Hamas i Islamski džihad ispalili su više od 400 raketa na izraelska sela i gradove, saopštila je vojska, a Izrael je uzvratio tenkovskim granatiranjem i vazdušnim uradima na oko 200 ciljeva u Gazi.

Islamski džihad saopštio je da su raketni baraži bili odgovor na događaje od petka i da Izrael odlaže implementaciju ranijih dogovora koje je izdejstvovao Kairo.

Portparol izraelske vojske, potpukovnik Džonatan Koncikus, rekao je u subotu da je izrael sprema da intenzivira napade. Dodao je da Islamski džihad pokušava da destabilizuje granicu i optužio je Hamas zato što to nije sprečio.

U zajedničkoj izjavi u subotu, Hamas i Islamski džihad se kaže: "Naš odgovor biće širi i bolniji, ukoliko neprijatelj nastavi sa agresijom".

Ramadan, Dan nezavisnosti

Do esklacije je došlo malo pre muslimanskog svetog meseca Ramadana i izraelskog praznika Dana nezavisnosti.

Izrael je zemlja domaćin finala takmičenja za Pesmu Evrovizije 2019 za manje od dve nedelje u Telavivu, ka kome su lansirane dalekometne rakete od sredine marta.

Iako je razmena projektila i vatre učestala, Izrael i Hamas uspeli su da ne uđu u totalni rat tokom poslednjih pet godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG