Linkovi

Pompeo sumnja u šanse za uspeh plana Bele kuće za Bliski istok


Državni serketar SAD Majk Pompeo u Stejt Departmentu, 9. maja 2019.
Državni serketar SAD Majk Pompeo u Stejt Departmentu, 9. maja 2019.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izrazio je sumnju u izglede za uspeh plana Trampove administracije za postizanje mira između Izraelaca i Palestinaca, čak i pre nego što je taj, dugo odlagani plan, javno objavljen.

Na sastanku iza zatvorenih vrata prošle nedelje, šef američke diplomatije rekao je jevrejskim liderima da razume zbog čega "neki misle da je to sporazum koji će moći da vole samo Izraelci" i da "nema garancija" da će SAD uspeti kao posrednik u sklapanju mirovnog sporazuma kojim bi se okončao višedecenijski konflikt između Izraelaca i Palestinaca.

Plan o mirovnom sporazumu je delimično sastavio zet predsednika Trampa i njegov izaslanik za Bliski istok, Džered Kušner.

U audio snimku privatnog sastanka, do kojeg je došao Vašington Post, Pompeo je rekao da bi neki mogli da plan koji je delimično, koji je Trampova administracija nazvala "dogovorom veka", opišu kao "neizvodljiv" i da je moguće da on neće imati mnogo efekta.

“Možda će biti odbačen. Možda će ljudi reći da nije posebno originalan i da im ne ide u prilog, odnosno da ima dve dobre stvari i devet loših za njih, i da zbog toga ne žele da ga prihvate", kazao je Pompeo jevrejskim liderima.

Ipak, on je izrazio nadu da lideri na Bliskom istoku neće odbaciti plan koji još nije obelodanjen, a da ga prethodno ne razmotre.

Još nije poznato u kom će momentu biti objavljen Kušnerov plan za Bliski istok.

Izraelski vojnici bacaju suzavac na palestinske demonstrante na pojasu Gaze, 30. marta 2019.
Izraelski vojnici bacaju suzavac na palestinske demonstrante na pojasu Gaze, 30. marta 2019.

SAD planiraju da kasnije ovog meseca, na konferenciji u prestonici Bahreina, Manami, iznesu predlog ekonomskih investicija za palestinske teritorije pod kontrolom Izraela. Međutim, ne nameravaju da paralelno ponude i plan o rešenju težih političkih i teritorijalnih pitanja u regionu.

Palestinski lideri su odbili da učestvuju u konferenciji u Bahreinu, i ne doživljavaju SAD, dugogodišnjeg izraelskog saveznika, kao poštenog mirovnog posrednika u regionu.

XS
SM
MD
LG