Linkovi

Dvojica Palestinaca ubijena tokom protesta na granici Gaze i Izraela


Protest Palestinaca na granici Gaze i Izraela
Protest Palestinaca na granici Gaze i Izraela

Hiljade Palesticana okupilo se na protestu na granici Gaze i Izraela na godišnjicu velikih protesta. Sa druge strane su izraelske snage koje su na demonstrante bacale suzavac, dok tvrde da ih je oko 20 hiljada demonstranata gađalo kamenicama. Arapski mediji javljaju da su poginula dvojica Palestinaca.

Lekari u Gazi ranije su saopštili da su izraelske snage ubile jednog Palestinca, dok je izraelska vojska saopštila da nema saznanja o tome.

Palestinci su obeležili godišnjicu takozvanog "Velikog marša povratka" koji je počeo 30. marta 2018.

Tenzije su povišene od početka ove nedelje kada je iz Gaze ispaljena raketa na Izrael i ranila sedmoro ljudi u blizini Tel Aviva. Izrael je uzvratio vazdušnim napadima i pojačao snage na granici.

Rešavanje situacije u Gazi biće jedno od glavnih pitanja za premijera Benjamina Netanjahua na predstojećim izborima u Izraelu, na kojima će pokušati da osvoji peti mandat.

Nedavno američko priznanje izraleskog suvereniteta nad Golanskom visoravni, koje je formalno potpisao predsednik Donald Tramp tokom susreta sa Benjaminom Netanjahuom u Vašingtonu, takođe se tumači kao predizborni vetar u leđa izraelskom premijeru optuženom za korupciju.

XS
SM
MD
LG