Linkovi

Fajzer traži odobrenje za hitnu upotrebu vakcine u SAD


ARHIVA - Sedište kompanije Fajzer u Njujorku, (Foto: AP/Bebeto Matthews)
ARHIVA - Sedište kompanije Fajzer u Njujorku, (Foto: AP/Bebeto Matthews)

Fajzer je najavio da će u petak zatražiti od američkih zdravstvenih regulatora da odobre upotrebu vakcine te kompanije protiv Kovida 19 u hitnim slučajevima, što je veliki korak ka obezbeđenju zaštite protiv novog koronavirusa, prenosi Rojters.

Zahtev američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) uslediće samo nekoliko dana nakon što su konačni rezultati kliničkih ispitivanja vakcine Fajzera i nemačkog partnera "Bajontek" pokazali da je 95 odsto delotvorna u sprečavanju Kovida 19, bez većih bezbednosnih problema.

Akcije Fajzera porasle su za 1,6, a "Bajonteka" za 6 odsto nakon vesti da bi vakcina mogla da uskoro bude dostupna. To je i povećalo nadu da bi pandemija, koja je odnela više od četvrt miliona života u SAD i najmanje 1,3 miliona u svetu, mogla da bude okončana.

Prijava za hitnu upotrebu vakcine obuhvata i bezbednosne podatke o oko 100 dece stare od 12 do 15 godina. Kompanija je navela da je oko 45 odsto učesnika u ispitivanjima u SAD starosti od 56 do 85 godina.

"Podnošenje prijave u SAD predstavlja ključan korak na našem putu da obezbedimo vakcinu protiv Kovida 19 za svet i sada imamo potpuniju sliku o efikasnosti i o bezbednosti naše vakcine", naveo je u saopštenju izvršni direktor Fajzera Albert Burla.

Kompanije očekuju da će Uprava za hranu i lekove odobriti hitnu upotrebu vakcine do sredine decembra i najavile su da će odmah početi sa njenom isporukom. Fajzer očekuje da će ove godine imati 50 miliona doza vakcine, što je dovoljno za zaštitu 25 miliona ljudi.

General Gustav Perna, koji je na čelu operacije Bele kuće za brzi razvoj vakcine, rekao je da bi oko 40 miliona doza moglo da bude spremno za distribuciju u SAD ako FDA odobri hitnu upotrebu vakcine.

Perna je za TV mrežu ABC rekao da će države, uz smernice nadležnih organa, odlučiti ko će prvo dobiti vakcinu.

Savetodavni odbor uprave planira da razmatra pitanje vakcine na sastanku od 8. do 10. decembra, mada bi taj datum mogao da se promeni, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

Podaci o poslednjoj fazi kliničkih testova pokazali su da je Fajzerova vakcina obezbedila isti nivo zaštite za učesnike različitih starosnih dobi i etničke pripadnosti - što je ohrabrujući rezultat s obzirom na to da bolest najviše pogađa starije i manjine.

Od 170 volontera, koji su se zarazili Kovidom 19 tokom kliničkih ispitivanja u kojima je učestvovalo više od 43.000 ljudi, 162 je dobilo samo placebo, što znači da je vakcina 95 odsto efikasna, daleko više od očekivanog.

Prema propisima Uprave za hranu i lekove, neophodno je da vakcina bude najmanje 50 odsto efikasna. Fajzer je saopštio da je gotovo 42 odsto učesnika globalnih kliničkih testova i 30 odsto američkih volontera u trećoj fazi različitih rasa i etničke pripadnosti.

Očekuje se da će Moderna biti naredna kompanija koja će u Americi tražiti odobrenje za hitnu upotrebu svoje vakcine protiv Kovida 19. Početna analiza podataka kasne faze kliničkih ispitivanja pokazala je da je vakcina 94,5 odsto efikasna. Konačni rezultati i podaci o bezbednosti trebalo bi da budu objavljeni narednih dana ili nedelja.

Astra Zeneka, koja razvija vakcinu u saradnji sa Univerzitetom Oksford, trebalo bi da bude naredna kompanija koja će objaviti rezultate poslednje faze kliničkih ispitivanja vakcine. Kompanija Džonson i Džonson saopštila je da očekuje da će do februara imati neophodne podatke za podnošenje zahteva za hitnu upotrebu vakcine u SAD.

XS
SM
MD
LG