Linkovi

Bela kuća odbija da sarađuje sa "neustavnom" istragom


Bela kuća odbacila je istragu o opozivu koju su pokrenule demokrate u Predstavničkom domu američkog Kongresa kao "neustavnu" i navela da odbija da sarađuje sa istragom ako o opozivu ne glasa Predstavnički dom u punom sastavu.

Pismo na osam strana, koje je potpisao advokat Bele kuće Pet Sipolone, upućeno je predsedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi, i demokratskim predsedavajućima komiteta za obaveštajna pitanja, spoljnopolitičke odnose i nadzor.

Pelosi tvrdi da je istraga o opozivu koju je pokrenula ustavna i da u ovoj fazi nije potrebno glasanje u Predstavničkom domu.

Istraga je započela na osnovu optužbi vladinog uzbunjivača da je predsednik Tramp tražio pomoć Ukrajine da istraži njegovog demokratskog rivala Džoa Bajdena.

Bela kuća tvrdi da su tri prethodne istrage u proceduri opoziva u američkoj istoriji, vođene protiv predsednika Endrua Džonsona, Ričarda Niksona i Bila Klintona, sve uključile glasanje u Predstavničkom domu i da to treba da služi kao presedan u procesu opoziva predsednika Donalda Trampa.

Demokrata Adam Šif, predsednik Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, 8. oktobra 2019.
Demokrata Adam Šif, predsednik Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, 8. oktobra 2019.

"Nastavak procedure bez glasanja u Predstavničkom domu je bez presedana u istoriji naše zemlje. U svakoj prethodnoj situaciji istrage opoziva predsednika glasalo se u Predstavničkom domu", izjavio je visoki zvaničnik administracije, nakon što je pismo objavljeno.

U pismu se ističe da su Trampu uskraćena osnovna prava koja mu pripadaju u poštenom procesu - da ispita svedoke, pozove svedoke da svedoče, dobije transkript svedočenja i ima pristup dokazima.

"Time se krše Ustav, vladavina zakona i svi raniji presedani", navodi se u pismu Bele kuće.

Administraciju brine pitanje - ko je uzbunjivač? Demokrate u Predstavničkom domu pokušavaju da zaštite identitet osobe koja je optužila predsednika Trampa za nedolično ponašanje u odnosima sa Ukrajinom.

Visoki zvaničnik Trampove administracije kaže da "ne bi smelo da dođe do situacije u kojoj postoji glavni svedok, koji je izneo optužbu u istrazi opoziva, a predsednik ne može da sazna ko ga je optužio i da ispita tu osobu".

Tramp je istragu nazvao "stranačkim lovom na veštice". U pismu Bele kuće se iznosi tvrdnja da je istraga o opozivu samo pokušaj da se ponište rezultati predsedničkih izbora 2016. i utiče na izbore 2020. Demokrate to poriču.

XS
SM
MD
LG