Linkovi

BBC pod pritiskom zbog intervjua sa Dajanom iz 1995.


ARHIVA - Britanska princeza Dajana i princ Čarls na komemoraciji za britanske vojnike poginule u Korejskom ratu, 3. novembra 1992. (Foto: Reuters)

Britanska vlada obećala je da će ispitati kako se rukovodi britanskim javnim servisom BBC, posle istrage o tome kako je njen novinar Martin Bašir došao do ekskluzivnog intervjua sa princezom Dajanom 1995, i neuobičajeno oštre kritike koju je uputio njen sin princ Vilijam.

Nezavisna istraga zaključila je u četvrtak da je Martin Bašir lagao i obmanuo princezu da bi pristala na intervju u kojem je otkrila intimne detalje svog neuspešnog braka sa britanskim prestolonaslednikom princom Čarlsom.

U izveštaju o rezultatima istrage BBC se kritikuje zbog "žalosno neefikasne" istrage Baširovih postupaka, koju je korporacija vodila godinu posle intervjua, i zbog zataškavanja svojih grešaka. Bašir je obmanuo Dajaninog brata uveravanjima da princezino osoblje "špijunira" Dajanu i da se njenim saradnicima ne može verovati.

U oštrom saopštenju, Dajanin stariji sin 38-godišnji Vilijam, izjavio je da Bašir dobio intervju zahvaljujući "prevari."

"Neopisivo je tužno znati da su propusti BBC-ja značajno doprineli njenom strahu, paranoji i izolaciji koje pamtim iz poslednjih godina njenog života", saopštio je Vilijam.

Cveće, sveće i fotografije ostavljeni su ispred Kensingtonske palate na 20-godišnjicu smrti princeze Dajane, 31. avgusta 2017.
Cveće, sveće i fotografije ostavljeni su ispred Kensingtonske palate na 20-godišnjicu smrti princeze Dajane, 31. avgusta 2017.

Njegov mlađi brat princ Hari izjavio je da je intervju bio deo niza "neetičkih postupaka" koji su, na kraju, njegovu majku koštali života.

"Naša majka je izgubila život zbog svega ovoga, i ništa se nije promenilo", rekao je Hari.

Dajana je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine, kada je imala 36 godina. Prethodno je, u suštini, izopštena iz kraljevske porodice za koju je sumnjala da je pokušala da je opstruiše u vreme dok se raspadao njen brak sa princom Čarlsom.

BBC se izvinio zbog svojih propusta, ali ministri, štampani mediji, kritičari, pa i neke pristalice, kažu da je ta epizoda otvorila pitanja o načinu funkcionisanja javnog servisa.

Britanski ministar pravde Robert Baklend rekao je da "ne preduzeti ništa" nije opcija, u svetlu istrage koju je vodio bivši sudija britanskog Vrhovnog suda Džon Dajson.

Ministar za medije Oliver Dauden izjavio je da će ministarstvo razmotriti da li su potrebne nove reforme kada se bude razmatrala kraljevska povelja BBC-ja, koja definiše misiju medija starog 98 godina. BBC je javno finansiran, ali urednički nezavisan medij. Revizija povelje treba da se obavi 2022, pre obnavljanja povelje 2027.

"Jasno je da sam zabrinut nalazima izveštaja lorda Dajsona", rekao je novinarima britanski premijer Boris Džonson.

"Mogu samo da zamislim kako se oseća kraljevska porodica i nadam se da BBC preduzima sve moguće korake da se postara da se tako nešto nikada više ne dogodi".

Neki u njegovoj konzervativnoj vladi, među kojima i sam Džonson, izrazili su skeptičnost prema modelu finansiranja BBC-ja - kroz TV pretplatu - dok mnogi optužuju medijsku korporaciju za političku pristrasnost.

"Dogodiće se ozbiljne strukturne promene unutar uprave BBC-ja", ocenio je bivši direktor servisa Majkl Grejd za BBC radio.

Neki dnevni listovi su bili veoma oštri u proceni izveštaja i uporedili propuste BBC-ja sa skandalom prisluškivanja telefona pre deset godina, u koje su bili umešani novinari tabloida Svetske vesti (News of the World).

ARHIVA - Ulaz u sedište Britanskog javnog servisa u Londonu
ARHIVA - Ulaz u sedište Britanskog javnog servisa u Londonu

"Pre deset godina, kada je skandal sa prisluškivanjem telefona zatvorio Svetske vesti, novinari BBC-ja su bili među najglasnijima, 'tražeći krv' i očajnički su želeli da vide da se zatvori i San", napisao je u svom uvodniku dnevnik San, tabloid i "blizanac" ugašenih Svetskih vesti Ruperta Mardoka.

"Nije nam promaklo njihovo ogromno licemerje".

Međutim, neki kritičari štampanih medija kažu da samo koriste novi izveštaj za osvetu BBC-ju.

"Za vreme raspomamljene dvoličnosti koju je izazvalo saopštenje princa Vilijama medijima, vredi se podsetiti koliko drugačije BBC izveštava o sopstvenim greškama i nedostacima danas, u odnosu na to kako drugi mediji izveštavaju o svojim greškama", izjavio je Alister Kembel, bivši šef komunikacija tadašnjeg premijera Tonija Blera.

Londonska policija saopštila je da će razmotriti sadržaj Dajsonovog izveštaja da bi ustanovila postoje li ozbiljni novi dokazi, nakon što je ranije odlučila da ne otvara krivičnu istragu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG