Linkovi

Vojvotkinja od Saseksa otkrila da je imala pobačaj tokom leta


Princ Hari, vojvoda od Saseksa i Megan, vojvotkinja od Saseksa napustili su svoje dužnosti kao visoki članovi britanske kraljevske porodice, 9. januara 2020.
Princ Hari, vojvoda od Saseksa i Megan, vojvotkinja od Saseksa napustili su svoje dužnosti kao visoki članovi britanske kraljevske porodice, 9. januara 2020.

Vojvotkinja od Saseksa Megan otkrila je da je u julu imala pobačaj, i iznela svoju ličnu priču o traumatičnom iskustvu, u nadi da će time pomoći drugima.

Megan je iskustvo opisala u autorskom članku u Njujork Tajmsu, pišući: "dok sam stezala svoje prvorođeno dete u zagrljaju, znala sam da gubim drugo."

Megan Markl i njen suprug, princ Hari, imaju 18-mesečnog sina Arčija.

39-godišnja vojvotkinja kaže da je odlučila da podeli svoju priču sa javnošću kako bi pomogla da se razbije tabu koji prati tragediju koja je zapravo veoma česta. Britanska nacionalna zdravstvena služba navodi da se, u proseku, svaka osma trudnoća, kada žena zna da je trudna, završava pobačajem.

"Gubitak deteta znači da nosite sa sobom skoro nepodnošljiv bol, koji su mnogi iskusili ali retko ko priča o njemu", napisala je Megan.

"Kada rešimo da delimo svoj bol sa drugima, zajedno činimo prve korake ka zaceljenju."

U izuzetno intimnom prikazu svog iskustva, vojvotkinja opisuje da se tragedija dogodila jednog jutra koje je počelo kao svaki drugi dan. "Napravite doručak. Uzmete vitamine. Nađete tu nestalu čarapu. Pokupite crveni krejon ispod stola..."

Vojvotkinja kaže da je osetila oštar grč u stomaku, i spustila se na pod držeći sina u rukama, znajući da nešto nije u redu.

Kasnije, kaže da je "ležala u bolničkom krevetu, držeći ruku svog muža, mokru od suza" i pitala se "kako će se oporaviti od toga."

Sofi King, babica u britanskoj humanitarnoj organizaciji Tomiz, koja je specijalizovana za porodice koje su izgubile bebe, kaže da su pobačaj i rođenje mrtvog deteta "stvarni tabu u društvu, tako da kada majke kao što je Megan podele svoje priče, to je ključni korak da se razbiju stigma i sram" koji prate te tragedije.

"Njena iskrenost i otvorenost danas šalju snažnu poruku svakome ko izgubi bebu: možda se osećate potpuno usamljeno, ali niste sami", rekla je King.

Princ Hari i Megan Markl u Kensingtonu, nakon što su objavili svoju veridbu.
Princ Hari i Megan Markl u Kensingtonu, nakon što su objavili svoju veridbu.

Megan, američka glumica i zvezda TV serije "Suits" udala se za Harija, unuka kraljice Elizabete II, na raskošnoj ceremoniji u zamku Vindzor u maju 2018. Naredne godine dobili su sina.

Početkom ove godine, Hari i Megan su saopštili da napuštaju kraljevske dužnosti i sele se u Severnu Ameriku, navodeći da ih je na taj korak navelo nepodnošljivo kršenje privatnosti i rasistički stavovi britanskih medija. Nedavno su kupili kuću u Santa Barbari u Kaliforniji.

Vojvotkinja trenutno tuži izdavača britanskog časopisa "Mejl on Sandej" za narušavanje njene privatnosti, zbog članaka u kojima su objavljeni delovi pisma koje je napisala svom ocu, sa kojim nije u dobrim odnosima, posle venčanja.

Prošlog meseca, sudija u Londonu pristao je na zahtev Megan da se suđenje odloži za jesen 2021. Toj odluci je prethodio pretres održan iza zatvorenih vrata a sudija je rekao da razlog za odlaganje suđenja neće biti objavljen javno.

XS
SM
MD
LG