Linkovi

Hari i Megan se povlače sa kraljevskih dužnosti


Britanski princ Hari, vojvoda od Saseksa i Megan, vojvotkinja od Saseksa posle posete Kanadskoj ku'i u Londonu, 7. januara 2020.
Britanski princ Hari, vojvoda od Saseksa i Megan, vojvotkinja od Saseksa posle posete Kanadskoj ku'i u Londonu, 7. januara 2020.

Unuk kraljice Elizabete, britanski princ Hari i njegova supruga, Amerikanka Megan Markl, objavili su da se povlače sa kraljevskih dužnosti.

Oni su na Instagramu objavili da žele da postanu finansijski nezavisni i da nameravaju da “ostvare progresivnu novu ulogu” unutar britanske monarhije, a da će ujedno nastaviti da u potpunosti podržavaju kraljicu Elizabetu. Hari i Megan planiraju da deo godine provode u Britaniji a deo u Severnoj Americi.

Hari i Megan venčali su se u maju 2018, na raskošnoj ceremoniji u Vindzorskom zamku zapadno od Londona, a u maju 2019, par čije su formalne titule vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, dobio je prvo dete - dečaka koga su nazvali Arči Harison Mauntbaten-Vindzor.

35-godišnji Hari je trenutno šesti u redu za presto, a mediji su spekulisali da on i Megan nameravaju da se povuku iz javnog života, od kada su se ovog meseca vratili sa šestonedeljnog odmora u Kanadi.

Prošle godine, Hari je priznao da je imao neke nesuglasice sa starijim bratom, princom Vilijamom, koji je drugi u redu za presto a i Hari i Megan su imali napeti odnos sa nekim britanskim medijima.

Hari i Megan kažu da će im život na liniji između Britanije i Severne Amerike "omogućiti da podižu sina uz poštovanje kraljevske tradicije njegove porodice dok će im ujedno pružiti prostor da se fokusiraju na sledeće poglavlje". To novo poglavlje uključuje i pokretanje nove humanitarne organizacije, najavili su.

XS
SM
MD
LG