Linkovi

Kurti: Nema sporazuma sa Srbijom dok se problem nestalih ne reši


ARHIVA - Premijer Kosova Aljbin Kurti na konferenciji za novinare u Prištini, 22. septembar 2021. (Foto: VOA)
ARHIVA - Premijer Kosova Aljbin Kurti na konferenciji za novinare u Prištini, 22. septembar 2021. (Foto: VOA)

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je da sa Srbijom neće biti postignut finalni sporazum dok se ne reši pitanje nestalih lica. Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava članovi porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu zatražili su od Beograda i Prištine da ne politizuju proces rasvetljavanja sudbine nestalih lica.

Kurti je tokom predstavljanja godišnjeg izveštaja o radu Komisije za nestala licaponovio je da je rasvetljavanje sudbine nestalih prioritet Vlade Kosova.

“Danas imamo više od 1.600 nestalih lica, od kojih su dve trećine Albanci. Pitanje nestalih je i za Komisiju i za sve nas prioritetno, hitno, teško i izazovno. Pitanje nestalih je jedan od naših prioriteta i uvek smo to jasno stavljali do znanja. Članovi porodice su zahtevali da se izvrši veći uticaj međunarodnih faktora kako bi pronašli nestale. Nema sporazuma sa Srbijom dok se problem nestalih ne reši“, rekao je Kurti.

Resursni centar za nestala lica, koji okuplja porodice nestalih lica iz svih zajednica na Kosovu organizovao je okrugli sto na temu „Međunarodni dan ljudskih prava - kršenje prava da znamo“. Izvršni direktor ovog centra Bajram Ćerkinaj pozvao je Beograd i Prištinu da, kako je naveo, kad razgovaraju o nestalim i kindapovanim licima isključe politiku.

“Nama se svaki dan krše ljudska prava kad su naši najvoljeniji u pitanju. Ko je odgovoran za to? Mi tvrdimo da je politika odgovorna i da nam politika ne dozvoljava da krenemo napred. Ljudi koji neće da priznaju sve ono loše što su uradili, nam ne dozvoljavaju da pronađemo naše najmilije”, kazao je Ćerkinaj.

Zamenik direktora Resursnog centra Negovan Mavrić smatra da je proces rasvetljavanja sudbine nestalih stao zbog politike, zbog čega se, kako je naveo, i radne grupe Beograda i Prištine mesecima ne sastaju. Mavrić kao jedan od glavnih problema navodi to što porodice ne znaju o čemu Beograd i Priština razgovaraju na sastancima u Briselu.

“Ja kao član porodice i kao predstavnik Resursnog centra moram da kažem da sam ponekad veoma uznemiren kada čujem da se tako brzo rešava problem tablica, problem ličnih karata, problem bilo čega, ali kada dođe na red rešavanje problema nestalih vidimo da taj problem stvara kod naših političara i te kako veliki zastoj”, kazao je Mavrić.

Okruglom stolu je prisustvovao i ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot, koji je rekao da je posle 22 godine vreme da Beograd i Priština reše pitanje nestalih i da ono ne sme da se koristi u političke svrhe.

"Vreme je za deklaraciju o nestalim licima, da kroz dijalog to bude stvarno završeno. Znamo da je većina posla već urađena, da većinu već obe strane znaju i dogovorile su se koji je put za napred, a sada je vreme za lidere vlada i u Prištini i u Beogradu, da završe tu deklaraciju i da je objave i učine javnom”, rekao je Abot.

Na Kosovu se trenutno još 1.622 osobe vode kao nestale.

XS
SM
MD
LG