Linkovi

Nova potraga za masovnim grobnicama u Prištini


Potraga za masovnim grobnicama u Prištini

Po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova u Prištini su počela iskopavanja na dve lokacije zbog sumnje na postojanje masovne grobnice. Iskopavanje se obavlja u krugu Univerziteta, u blizini pravoslavnog hrama Hrista Spasa, gde je pre tri godine takođe vršena pretraga.

Direktor Instituta za sudsku medicinu Arsim Grdžaliu rekao je za Glas Amerike da je kao i ranijih godina i iskopavanje u utorak na lokaciji u blizini rektorata i pravoslavnog hrama Hrista Spasa započeto na osnovu svedočenja građana koji su u vreme rata živeli u obližnjim zgradama.

„Rečeno nam je da su tokom noći tu iskopavane rupe i da su bačene neke crne kese. Mi smo u obavezi da to pregledamo i da vidimo da li ćemo nešto naći ili ne. Mi ćemo celu teritoriju da iskopavamo, toliko koliko je zabeležno prema rečima svodoka. Od ovog prvog kanala nema nekih znakova da je tu bila neka rupa ili nešto drugo, jer zemlja nije pomerana zadnjih 100 godina“, kazao je Grdžaliu.

U blizini mesta gde se vrši pretraga, 2016. godine su vršena iskopavanja na tri različite lokacije. Tada je Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo da nisu pronađeni nikakvi posmrtni ostaci. Ovo, novo iskopavanje, takođe se vrši po nalogu kosovskog tužilaštva.

“Svaku informaciju proveravamo, u cilju pronalaženja nestalih lica, u nadi da ćemo pronaći posmrtne ostatke, znajući da mnoge porodice očekuju informaciju o pronalaženju njihovih najdražih”, rekla je novinarima tužiteljka Specijalog tužilaštva Kosova Drita Hajdari.

Jahja Luka iz Kancelarije Vlade Kosova za nestala lica nada se pozitivnim rezultatima ove pretrage.

„Žalosno je šta se radilo, može da se desi da ovde nema ništa jer su na mnogim mestima bili zakopani pa iskopani, prebacivani, to je praksa koja traje već 20 godina“, rekao je Jahja Luka.

Od oko 6000 nestalih pre, tokom i posle rata na Kosovu, još uvek se traga za 1647 osoba. Iz Komisija za nestala lica u Vladi Kosova najavljuju da će se ove godine obaviti iskovanja na još nekoliko lokacija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG