Linkovi

Međunarodna zajednica i političari pitanje nestalih ne shvataju ozbiljno


Konferencija povodom međunarodnog dana nestalih koji se obeležava 30 avgusta, u Prištini, 27. avgusta 2019.
Konferencija povodom međunarodnog dana nestalih koji se obeležava 30 avgusta, u Prištini, 27. avgusta 2019.

Međunarodna zajednica, a posebno domaći političari pitanje nestalih lica ne shvataju ozbiljno, poručili su predstavnici udruženja kidnapovanih i nestalih na Kosovu Bajram Ćerkinaj i Milorad Trifunović, na konferenciji povodom međunarodnog dana nestalih koji se obeležava 30 avgusta. Američki ambasador na Kosovu poručio je da bi pitanje nestalih trebalo da bude jedan od razloga za Kosovo i Srbiju da ubrzaju napredak ka obnavljanju dijaloga.

Predstavnici Udruženja kidnapovanih i nestalih na Kosovu Bajram Ćerkinaj i Milorad Trifunović poručili su da članovi porodica nestalih nikad neće odustati od potrage za svojim najmilijima i kritikovalidomaće političare da nisu dovoljno aktivni po pitanju rešavanja sudbine još 1653 nestalih lica.

Ćerkinaj i Trifunović koji su i kordinatori Resursnog centra za nestala lica na Kosovu takođe su imali primedbe i na rad kako su istakli međunarodne zajednice.

"Došli smo do zaključka da međunarodna i lokalna zajednica pitanje nestalih ne shvata ozbiljno. Na Kosovu ništa skriveno nije urađeno, da se ne zna. Na Kosovu nas samo političari drže kao taoce, oni mogu da poguraju ovaj proces i u Beogradu i u Prištini, a i međunarodni predstavnici nam duguju mnogo jer imaju satelitske snimke", rekao je Bajram Ćerkinaj.

"Imamo nerasvetljene sudbine pogrešno identifikovanih tela, oko 2000 koji su sahranjeni klasičnom identifikacijom, a 90 odsto ljudi je dalo krv. Imamo 300 tela u mrtvačnici, ne znamo šta je sa njima, imamo niz neispitanih lokacija, neke su ispitane, ali smatramo nedovoljno", poručio je Milorad Trifunović, kordinator Udruženja porodica kindapovanih i nestalih Srba.

Britanski ambasadr na Kosovu Ruri O'Konel rekao je da je na Kosovu bilo oko 6.000 nestalih lica i da je rešeno preko četiri hiljade slučajeva. Međutim i on je imao primedbe na rad političara po pitanju nestalih osoba.

"Vlade na Balkanu su na samitu u Londonu iskazale svoju posvećenost da neće ovu temu zloupotrebljavati u političke ciljeve. Lako je tokom izbornih kampanja da pokušavamo da se predstavimo kao najveće patriote, ali mislim da je ljudima više muka od toga da političari na takav način predstavljaju stvari. Ono što jeste važnije je da Kosovo i Srbija ne treba da zaborave obećanje dato na londonskom samitu i da reše pitanje svake nestale osobe, ali to će učiniti uvaženi članovi porodica samo ako vi od njih zatražite odgovornost", rekao je Ruri O'Konel.

I ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet smatra da Beograd i Priština moraju još mnogo toga da urade po pitanju nestalih lica i da bi prvi korak trebalo da bude nastavk dijaloga.

"Ovo bi trebalo da bude jedan od mnogih razloga za Kosovo i Srbiju da ubrzaju napredak ka obnavljanju razgovora o normalizaciji odnosa. Na predstojećim izborima u obe zemlje ohrabrujem stranke i kandidate da iskoriste priliku da glasačima predstave planirane korake kako bi okončali slučajeve nestalih lica. Tražiti pravdu za žrtve iz prošlosti znači izgraditi temelj za mir u budućnosti", poručio je Filip Kosnet.

Na konferenciji pod sloganom "Šta sa (ne)poronađenima" učestovali su i predstavnici Vlade Kosova, Tužilaštva, EULEKS-a i međunarodnog komiteta crvenog krsta.

Istaknuto je i da je ove godine na Kosovu pretraženo 19 lokacija i da kako je rečeno nije bilo ozbiljnih rezultata.

Konferenciju je povodom međunarodnog dana nestalih osoba koji se obeležava 30 avusta organizovao Resursni centar za nestala lica na Kosovu uz podržku UNDP-a i Ambasada SAD i Velike Britanije u Prištini.

XS
SM
MD
LG