Linkovi

Bez politike u slučajevima nestalih lica


Spomenik nestalim licima u Prištini (Foto: VOA)
Spomenik nestalim licima u Prištini (Foto: VOA)

Priština, Beograd i međunarodna zajednica treba da se oslobode politike i dozvole da se rasvetli istina o još 1.632 osobe koje se na Kosovu vode kao nestale, poručili su danas predstavnici Udruženja porodica nestalih Srba i Albanaca na Kosovu. Oni su položili cveće na spomenik posvećen nestalim licima, koji se nalazi ispred zgrade Skupštine Kosova i time, kako su naveli, započeli obeležavanje 30. avgusta Međunarodnog dana nestalih lica.

Nataša Šćepanović iz Udruženja porodica nestalih “Kosovski stradalnici” poručila je da predstavnici vlasti u Prištini i Beogradu treba da shvate da nema napretka, izgradnje demokratskog društva, niti budućnosti i prosperiteta sve dok se ne reši pitanje nestalih osoba.

“Otvorite fioke i arhive, dajte informacije, izveštaje sa lica mesta za koje znamo da ih imate. Dajte nam odgovore na naša pitanja gde su nestala lica. Ako vi nemate snage prepustite taj posao ekspertskim nezavisnim timovima. Pokažite svoju ljudskost, hrabrost i smelost. Budite odgovorni prema sebi i svojoj deci, uklonite teret iz prošlosti”, poručila je Šćepanović.

Koordinator Resursnog centra za nestala lica u Prištini Bajram Ćerkinaj kojem je tokom rata na Kosovu kidnapovan sin, kazao je da politiku treba isključiti kada su u pitanju slučajevi kidnapovanih i nestalih lica.

“Ako bi rekli dokle smo stigli sramota je što je skroz stagniralo. U poslednje vreme, mogu da kažem da se stalo baš zbog toga što se često menjaju vlade, baš zbog toga što komisije koje su danas nisu još kompletirane”, rekao je Ćerkinaj.

Koordinator Resursnog centra za nestala lica iz srpske zajednice Negovan Mavrić apelovao je na sve međunarodne institucije da se uključe u proces rasvetljavanja sudbine još 1.632 osobe koje se vode kao nestale.

“Sa ovog mesta poručujemo svima da nam pomognu, ko god može, na bilo koji način da ove porodice jednoga dana dobiju ono što zaslužuju, a to je barem posmrtne ostatke, da se iskopavaju grobnice za koje se već godinama zna, koje čekaju. Da te grobnice ne čekaju sutra, nego da te grobnice budu otkopane već danas”, rekao je Mavrić.

Događaj je organizovao je Resurni centar za nestala lica u Prištini, a 27. avgusta u Beogradu će predstavnici ovog Centra zajedno sa predstavnicima iz udruženja nestalih lica “Kosmetski stradalnici” održati zajedničku konferenciju.

XS
SM
MD
LG