Linkovi

"EU odgovorna što pitanje nestalih nije tema dijaloga"


Učesnici debate,,(Ne) aktuelne teme briselskog dijaloga - važne teme o kojima se u Briselu nije razgovaralo i zašto"? (Foto: Budimir Ničić)

Evropska unija je najodgvornija što se pitanje kidnapovanih i nestalih lica nije našlo za pregovarački sto Beogada i Prištine u Briselu, ocenjeno je na debati ,,(Ne) aktuelne teme briselskog dijaloga - važne teme o kojima se u Briselu nije razgovaralo i zašto?'' Na Kosovu se još uvek traga za 1657 ljudi koji su nestali tokom i nakon sukoba na Kosovu.

Kordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba Milorad Trifunović rekao je da političari često zloupotrebljavaju, kako je kazao, slučajeve kidnapovanih i nestalih u političke svrhe.

,,Prvog dana kada su trebali da počnu pregovori u Briselu nama je obećano da će prvo pitanje biti rasvetljavanje sudbine nestalih lica na Kosovu. Međutim krenulo se sa tim pregovorima, godinama oni teku, to se nikada nije stavilo na dnevni red u Briselu. Nije se čak ni razgovaralo ni u međusobnim njihovim razgovorima, neformalnim, bar kako ja imam informacije, a siguran sam da ih imam. Jer nije u interesu ni političara iz Beograda ni iz Prištine. Kad bi oni hteli i oni da hoće mi bi imali bar duplo manje poblema, bar duplo više informacija nego što sada imamo, a tražimo još 1657 ljudi'', kazao je Milorad Trifunović.

Trifunović je istakao da bi pitanje sudbine kidnapovanih i nestalih moralo da se reši što pre, posebno zbog budućih generacija.

Ja bih samo molio sadašnje političare, međunarodne institucije na Kosovu, sve i u Srbiji i svuda i u celom svetu da ne dozvole da deca nestalih i ubijnih roditelja preuzmu stvar u svoje ruke. Neka se bave institucije koje su zadužene, da one rade taj posao, jer svaki zločinac mora biti procesuiran i mora biti kažnjen'', kaže je Trifunović.

Kordinator Resursnog centra za nestala lica u Prišini Bajram Ćerkinaj smatra da je Evropska unija najodgovornija što se pitanje kidnapovanih i nestalih nije našlo kao tema dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

,,Politici ne odgovara, nije ih briga da reše pitanja porodica kidnapovanih i nestalih, nije im to prioritet. Njih ne zanimaju naši problemi koje mi imamo, politika se bavi drugim stvarima, Brisel se bavi drugim stvarima, a ono što je najvažnije za nas je da se pronađu oni za koje ne znamo gde se nalaze već 20 godina. Prema mišnjenima porodica i mog ličnog mišljenja, ni Briselu ne odgovara da ima mira na ovim prostorima, da imamo mira i da idemo napred'', kazao je Bajram Ćerkinaj.

Gordana Đorić iz Udruženja poslovnih žena „Avenija“ iz Lapljeg Sela smatra da je najveći problem briselskog dijaloga „nesprovođenje i nepoštovanje dogovorenog“. Ipak prema njenim rečima pored pitanja kidnapovanih i nestalih postoje i brojne druge važne teme o kojima u Briselu nije razgovarano.

,,Smatram da bi trebalo da se razgovara i o imovinsko pravnim odnosima, o privatizaciji koja je jako važna bila za sve građane. Trebalo je da se razgovara o uzurpiranoj imovini koja je nažalost dan danas 20 godina jako važna i da se razgovara o tome što se ne sprovode i dogovori i sudska rešenja koja se ne sprovode zbog čega građani trpe'', kazala je Đorićeva.

Analitičar Nedžmedin Spahiu kaže da je pitanje nestalih lica moralo da bude tema dijaloga u Briselu, jer je to prema njegovim rečima najvažnije pitanje.

Debatu na temu ,,(Ne) aktuelne teme briselskog dijaloga - važne teme o kojima se u briselu nije razgovaralo i zašto?'', organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG