Linkovi

Odalović najavio nova iskopavanja na Kosovu u vezi sa nestalim osobama


Spomenik u centru Prištine posvećen nestalim licima (Foto: VOA)
Spomenik u centru Prištine posvećen nestalim licima (Foto: VOA)

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović najavio je nova iskopavanja lokacija na Kosovu za koje se sumnja da se na njima nalaze ostaci kidnapovanih i nestalih osoba tokom i posle sukoba na Kosovu. Porodice nestalih nezadovoljne su celokupnim procesom, smatraju da je suviše vremena izgubljeno i da su šanse za otkrivanje sudbine njihovih najmilijih umanjene.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je u Gračanici da se ovih dana očekuje izdavanje naloga od strane kosovskih institucija za pretragom na lokaciji Košare. O tome se kako je kazao razgovaralo prošlog meseca na sastanku Radne grupe za nestala lica koji je održan u Beogradu.

„Košare je nešto što smo stavili kao prioritet prioriteta, jer smo bili u novembru mesecu tamo. Ima informacija koja je potkrepljena i snimkom konkretnim, koja govori o tome šta se desilo sa jednim brojem vojnika, verujem da ćemo to uraditi u narednih nekoliko dana“, kazao je Odalović.

Odalović je u Gračanici učestvovao na okruglom stolu na kojem se razgovaralo o slučajevima kidnapovanih i nestalih lica, kao i o procesu ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka. Članovi porodica kidnapovanih i nestalih istakli su da su nezadovoljni celokupnim procesom rasvetljavanja sudbine nestalih lica, za koji kažu da predugo traje.

„Sumnjam, s pravom da je vrlo teško da ćemo ikad mi porodice i saznati neku pravu istinu za naše najmilije, jer dugo vremena je prošlo, ovo se sve dalje i dalje otežava niko ne pokreće akciju gde su kidnaperi“, rekao je Saša Perenić, brat novinara Radio Prištine Ranka Perenića, koji je nestao 21. agusta 1998. godine sa svojim kolegom Đurom Slavujem u blizini Orahovca.

Jasmina Živković, ćerka Pauna Živkovića, koji je septembra 1999. godine nestao u Uroševcu se nadovezala:

„Ne mogu reći nikad da sam zadovoljna, jer 20 godina posle bez konkretnog odgovora gde je moj otac, ne može biti zadovoljenja. U prethodnom periodu porodice nestalih lica nisu imale i još uvek nemaju pravog sagovornika na temu pronalaska nestalih lica“.

Ibrahim Makoli iz kosovske Komisije za nestala lica zahteva prisustvo svih institucionalnih mehanizama u rešavanju slučajeva kidnapovanih i nestalih lica, i predlaže tri cilja:

„Prvi cilj je da damo maksimum da rešimo i poslednji slučaj nestalih lica i da oni budu predati članovima porodica. Drugi cilj je tretiranje članova nestalih lica u skladu sa međunarodnim pravom, budu smatrane kao žrtve rata i treći da se privedu pravdi svi oni koji su učestovovali u ovim delovanjima. Kada sve ovo završimo možemo da kažemo da smo obavili naš posao i ispunili našu dužnost“, kazao je Makoli.

Na Kosovu se još 1.639 osoba vode kao nestale, a u prištinskoj mrtvačnici nalaze se neidentifikovani posmrtni ostaci više od 300 osoba, jer kako je rečeno na današnjem skupu, članovi porodica ne žele da pristanu na DNK analizu.

XS
SM
MD
LG