Linkovi

Bajden čestitao Vučiću Dan državnosti Srbije: Podsticaj za teške korake


Arhiva - Predsednik SAD Džo Bajden u Ovalnom kabinetu u Beloj kući, 2. februara 2021. (Foto: SAUL LOEB / AFP)
Arhiva - Predsednik SAD Džo Bajden u Ovalnom kabinetu u Beloj kući, 2. februara 2021. (Foto: SAUL LOEB / AFP)

Kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića saopštio je da je Vučić primio čestitku predsednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena povodom Dana državnosti Srbije, u kojoj je prvi čovek SAD poručio da SAD ostaju trajno posvećene unapređenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrednosti.

"U ime američkog naroda upućujem iskrene čestitke Vama i Vašim sugrađanima povodom Dana državnosti Srbije 15. februara. Imajući u vidu 140 godina partnerstva između naših dveju zemalja, Sjedinjene Države ostaju trajno posvećene unapređenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrednosti", kaže Bajden u prenetoj čestitki i nastavlja:

"I dalje ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo vam podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje".

"Snaga naših odnosa", poručuje Bajden, "temelji se na dubokoj istoriji veza između naših naroda koji su ratovali kao saveznici u oba svetska rata i mi izuzetno cenimo veliki doprinos koji su Srbi dali američkom društvu u mnogim oblastima".

Predsednik SAD poručio je da SAD takođe cene "blisku saradnju" saradnju u borbi protiv pandemije Kovida 19, "dok se zajedno suočavamo sa ovim globalnim izazovom bez presedana".

"Radujem se saradnji sa Vama na produbljivanju prijateljskih veza između naših zemalja i jačanju odnosa između Srbije i Sjedinjenih Država. Vama i narodu Srbije želim da radosno proslavite svoj praznik", navodi se u čestitki predsednika Bajdena koju je preneo kabinet predsednika Srbije.

Vučić: Već sam rekao šta mislim o međusobnom priznanju

Aleksandar Vučić zahvalio se na pismu-čestitki Džou Bajdenu i izjavio da je već jednom u Vašingtonu rekao šta misli o priznanju Kosova, te da njegov odgovor neće biti drugačiji.

"Dobio sam čestitku predsednika Bajdena. Hvala mu za čestitku. A što se tiče međusobnih priznanja (Beograda i Prištine), to ne stoji u aktu nijedne svetske organizacije. Mi razumemo da je to nova američka politika. Bilo je pokušaja da se taj termin nametne kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rešenje u Vašingtonu. Već sam jednom u lice rekao šta mislim o priznanju i moj odgovor neće biti drugačiji", rekao je Vučić, prenosi RTS.

Njegov posao je, kaže, da čuva i štiti interese Republike Srbije.

"Za nas je to mnogo važnija stvar nego albanske i američke želje. Imamo i mi želje, već i drugačiju realnost, a imamo i slobodarsku tradiciju svog naroda. To nije prijatno jer vam je jasno da će cela američka spoljnopolitička inicijativa ići u tom smeru", naveo je Vučić.

Govoreći o međusobnom priznanju, Vučić je ocenio da je to američka ideja, koju Amerikanci nisu od početka nametali do trenutka kada su pokušali da to učine Vašingtonskim sporazumom.

Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp govori nakon unčešća u ceremoniji potpisivanja Vašingtonskog sporazuma sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem, u Beloj kući, 4. septembra 2020.
Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp govori nakon unčešća u ceremoniji potpisivanja Vašingtonskog sporazuma sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem, u Beloj kući, 4. septembra 2020.

"Sada je jasno da je to potpuno američka ideja, da nisu želeli razgovore o dve Nemačke i drugim rešenjima, već je jasno da hoće potpuno poniženje Srbije, a na tu vrstu poniženja sve što mogu da kažem rekao sam u lice u Beloj kući. Niko nije očekivao da smete to da kažete, ali ću to ponoviti na svakom mestu", rekao je on.

Srbija je uvek spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom pod pokroviteljstvom Evropske unije, ali i poštujući stav SAD, kao i stavove Rusije i Kine, rekao je Vučić, poručujući da će pre staviti "glavu na panj", nego da potpiše bilo kakav papir sa priznanjem.

"Neću da lažem narod, da govorim da je situacija laka i izigravam heroja, situacija jeste teška i biće sve teža. Kao što sam vam rekao pre tri dana, ja to vidim, ja to očekujem, vidim kako se to polako steže, zato što su njihovi međusobni sukobi u svetskim okvirima sve snažniji i sve veći, i onda mi tu plaćamo cenu", kazao je Vučić.

XS
SM
MD
LG