Linkovi

Bajden: Slavimo Dejton, ali predstoji još posla


Pregovori u Dejtonu (Foto: AP/Joe Marquette)

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden poručio je da je i četvrt veka posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma jasno da rad na promovisanju pravde, pomirenja i funkcionalne multietničke Bosne i Hercegovine ostaje nezavršen.

U saopštenju, Bajden je naglasio da se "pridružuje međunardonoj zajednici u obeležavanju 25 godišnjice" od (formalnog) potpisivanja dokumenta (u Parizu prim. nov) kojim je "okončan najgori konflikt na evropskom kontinentu od Drugoig svetskog rata".

"Danas proslavljamo napore mirotvoraca, dok ujedno žalimo za gubitkom oko 100 hiljada života i milionima raseljenih", naveo je Bajden i dodao:

"Dejtonski sporazum doneo je mir Bosni i Hercegovini i ponovo potvrdio njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost. Međutim, četvrt veka kasnije, jasno je da rad na promovisanju pravde, pomirenja i funkcionalne multietničke Bosne i Hercegovine ostaje nezavršen. Previše često, videli smo da nacionalizam pobeđuje ispred nacionalnih interesa i da bogaćenje manjine bude ispred reformi u korist većine. Ova godišnjica je prilika za sve strane da se podsete mogućnosti da iostvare bolju budućnost i da se ponovo posvete teškim, ali neophodnim koriacima da bi izgradili potpuno funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu za sve svoje građane".

"Kao predsednik", zaključio je Bajden, "radujem se saradnji sa međunarodnom zajednicom i narodom Bosne i Hercegovine, kako bi konačno postigli ono što je obećano u Dejtonskom sporazumu - prosperitetnu, pravednu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu u srcu Evrope, celovitu, slobodnu i u miru".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG