Linkovi

"Traži se najbezbedniji način za evakuaciju državljanke Srbije iz Kabula"


Taliban ispred Ministarstva unutrašnjih poslova u Kabulu
Taliban ispred Ministarstva unutrašnjih poslova u Kabulu

U Kabulu je ostala državljanka Srbije Milka Damjanović na čijoj se evakuaciji radi, potvrdio je otpravnik poslova ambasade Srbije i Indiji, koja pokriva i Avganistan, Siniša Pavić.

N1 javlja da će državlljanka Srbije tokom dana biti prebačena na aerodrom u Kabulu, ali nema zvanične potvrde da će danas i biti evakuisana.

Posle evakuacije dvoje državljana Srbije u Taškent, Milka Damjanović je ostala jedina državljanka Srbije koja još nije napustila Avganistan.

Ona je u utorak za N1 rekla da prioritet nije evakuacija, nego bezbednost i da juče nije postojala mogućnost da priđe aerodromu.​

Prethodno su evakuisana dvojica državljana Srbije Marko Pribak i Aleksandar Cvejić.

Pavić je za TV Prva rekao da je "nastavljen rad na evakuaciji Damjanović u dogovoru sa njom" i da se nada da će biti pronađeno najbezbednije rešenje za njenu evakuaciju.

​"Radićemo to na odgovoran način, u međusobnoj sihronizaciji zato što je situacija drugačija u odnosu na onu koju smo imali kod evakuacije dvojice državljana Srbije“

Pavić je napomenuo i da je njeno opredeljene da napusti Avganistan na najbezbedniji način za sebe i svoje saradnike.

„U vezi njenog napuštanja stana u Kabulu su tri ključna momenta – prilaz aerodromu, ulaz na aerodrom i napustanje aerodroma letom“, rekao je on.

Dvojica srpskih državljana evakuisani su iz glavnog grada Avganistana u ponedeljak. Odleteli su u Taškent, Uzbekistan, nemačkim evakuacionim letom.

XS
SM
MD
LG