Linkovi

Više od 6.500 pištolja zaplenjeno na američkim aerodromima u 2022.


Upozorenje putnicima na aerodromu u Orlandu da ne donose oružje na punktove za proveru (Foto: AP/Ted Shaffrey)
Upozorenje putnicima na aerodromu u Orlandu da ne donose oružje na punktove za proveru (Foto: AP/Ted Shaffrey)

Putnica iz Filadelfije koja je prošle godine putovala iz tog grada nije zaboravila da spakuje grickalice, lekove i mobilni telefon.

Međutim, zaboravila je da iz torbe izvadi napunjen pištolj kalibra 380 milimetara - koji se nalazio u crnoj futroli.

Upravo to oružje bilo je jedno od 6.542 pištolja koje je Uprava za bezbednost saobraćaja (TSA) uočila tokom 2022. na aerodromskim kontrolnim punktovima širom Sjedinjenih Država.

Dnevna brojka – od njih oko 18 najveća je od kada se kontroliše nošenje oružja na američkim aerodromima.

Takođe, kako izveštava agencija Asošijeted pres, ti podaci izazivaju zabrinutost u trenutku kada sve više američkih građana nosi naoružanje.

"Na našim kontrolnim punktovima postaje sve vidljivije ono što je očigledno u američkom društvu – a to je da sve više ljudi nosi vatreno oružje", izjavio je Dejvid Pekoski - zvaničnik Uprave za bezbednost saobraćaja (TSA).

Uz izuzetak tokom 2020, kada je aviosaobraćaj trpeo zbog pandemije kovida – broj pronađenog oružja kod putnika povećavao se svake godine od 2010.

Stručnjaci odbacuju mogućnost da se radi o potencijalnim otmičarima aviona – svi građani kod kojih je nađeno oružje tvrde da su ga zaboravili u prtljagu.

Međutim, eksperti upozoravaju da samo jedan pištolj u pogrešnim rukama predstavlja veliku opasnost u avionu ili pak na kontrolnom punktu.

Naoružanje je pronalaženo kod putnika na području od Burbanka u Kaliforniji do Bangora u državi Mejn. Prema rečima zvaničnika TSA Dejvida Pekoskija, reč je o sve učestalijoj pojavi.

Oružje se najčešće pronalazi na većim aerodromima u područjima gde su propisi u vezi sa nošenjem oružja liberalniji. Među deset gradova na takvoj listi su Dalas, Ostin i Hjuston u Teksasu, tri aerodroma na Floridi, kao i Nešvil, Atlanta, Finiks i Denver.

Pekoski nije mogao sa sigurnošću da kaže da li je zaboravnost uvek istinit izgovor ili je reakcija na činjenicu da je oružje pronađeno kod putnika. Kako kaže, bez obzira na to, reč je o problenu kome je potrebno stati na kraj.

Ukoliko se osoblju TSA deluje da je uočilo oružje na rentgenskom uređaju zaustave traku kako bi putnička torba ostala u mašini i ostala nedostupna putniku. Zatim pozivaju lokalnu policiju.

Posledice sa kojima bi se vlasnik mogao suočiti zavise od lokalnih i državnih zakona. Putnik može biti priveden i oružje oduzeto. Međutim, može im biti dozoljeno da pištolj jednostavno predaju osobi koja ih, eventualno, prati na put i nastave na svoj let.

Takođe, oružje koje ne sadrži metke može biti stavljeno u prtljag koji putnik ne unosi u kabinu, već se šalje do destinacije, pod uslovom da se pridržavaju propisane procedure.

Primera radi – putnici sa početka priče zaplenjen je pištolj i novčano je kažnjena.

To su u najvećoj meri federalne kazne za putnike koji sa oružjem u prtljagu stignu do kontrolnog punkta. U 2022. maksimalna kazna iznosila je 14.950 dolara. Takođe, propisano je i da kažnjeni putnici izgube povlašćeni status prilikom provera na aerodromu u trajanju od pet godina – ukoliko su ga imali.

Ukoliko, sa druge strane, nadležni utvrde da je putnik nameravao da pronese pištolj u, kako se naziva, sterilno područje aerodrome – to se tretira kao federalni prekršaj.

Aerodromski zvaničnici veruju da na delu hvataju veliku većinu putnika sa neprijavljenim ili oružjem zaboravljenim u prtljagu.

Međutim, sa 730 miliona putnika, koliko ih je u 2022. registrovano u aerodromskom saobraćaju i mali procenat koji bi prošao neopaženo je zabrinjavajući, upozorava agencija Asošijeted pres.

XS
SM
MD
LG