Linkovi

Osumnjičeni napadač iz Bafala optužen za zločin iz mržnje i zloupotrebu vatrenog oružja


Memorijal za žrtve ubijene u gradu Bafalu (Foto: REUTERS/Lindsay DeDario)
Memorijal za žrtve ubijene u gradu Bafalu (Foto: REUTERS/Lindsay DeDario)

Federalna porota odlučila je da Pejtonga Gendrona optuži po 27 tačaka za zločine iz mržnje i zloupotrebu vatrenog oružja, saopštio je američki Sekretarijat za pravosuđe.

Osamnaestogodišnji Gendron se optužnicom tereti za 14 krivičnih dela počinjenih iz mržnje i 13 povezanih sa vatrenim oružjem.

Takođe, pred sudom države Njujork, suočava se sa deset tačaka optužnice za ubistvo prvog stepena, kao i deset tačaka za ubistvo drugog stepena.

Gendron je sredinom maja uhapšen pod sumnjom da je počinio oružani napad u kom je u prodavnici u gradu Bafalu u državi Njujork ubijeno desetoro Afroamerikanaca.

Pravosudne vlasti saopštile su da je optuženi prodavnicu odabrao za metu – jer je u nju prevashodno dolazila crnačka zajednica u tom području.

Svega deset dana nakon tog masovnog ubistva u oružanom napadu u gradu Juvalde u državi Teksas ubijen sedmoro ljudi ubijeno je na parade povodom Dana zahvalnosti u predgrađu Čikaga – Hajlend parku.

Oružano nasilje problem je koji do temelja potresa američko društvo. Mediji učestalo izveštavaju o napadima u kojima stradaju desetine odraslih, ili u gorem slučaju dece, na javnim mestima - gradskim ulicama, trgovima, kompanijama, tržnim centrima, obrazovnim ustanovama.

U junu je u Sjedinjenim Državama na snagu stupio zakon koji restriktivnije reguliše mogućnost za kupovinu i nabavku vatrenog oružja u Sjedinjenim Državama – što je pobudilo nade u obuzdavanje problema oružanog nasilja.

XS
SM
MD
LG