Linkovi

Mračni talas masovnih ubistava u Americi u novoj godini


Stanovnici Monterej Parka ostavljaju cveće na ulazu u plesnu dvoranu gde je ubijeno 11 osoba (Foto: AP/Jae C. Hong)
Stanovnici Monterej Parka ostavljaju cveće na ulazu u plesnu dvoranu gde je ubijeno 11 osoba (Foto: AP/Jae C. Hong)

HAF MUN BEJ - Sedmoro ljudi je ubijeno u dve odvojene pucnjave u ponedeljak, na jednoj farmi pečuraka i špediterskoj kompaniji južno od San Franciska, a osumnjičeni je uhapšen, saopšteno je iz kancelarija šerifa okruga San Mateo.

Prethodno je 11 osoba ubijeno na proslavi lunarne Nove godine u jednoj popularnoj plesnoj dvorani blizu Los Anđelesa. Sredinom januara, u pucnjavi u Kaliforniji ubijena je tinejdžerka sa bebom, uz još četiri člana porodice.

Napadač u pucnjavi kod San Franciska identifikovan je kao 67-godišnji Čang Li Zao. On je, bez opiranja, uhapšen oko dva sata posle incidenta, pošto je njegov automobil primećen na parkingu jedne od policijskih stanica okruga San Mateo, objavio je San Francisko Kronikl. U njegovom automobilu je pronađeno oružje.

Predsednik nadzornog odbora okruga San Mateo, Dejv Pajn, saopštio je da su četiri osobe ubijene na farmi pečuraka, a tri u špediterskoj firmi na periferiji grada Haf Mun Bej (Zaliv polumeseca), na oko 50 kilometara južno od San Franciska.

Šerif okruga San Mateo Kristina Korpus potvrdila je u utorak da je Zao radio na farmi pečuraka i da je jedina poznata veza između napadača i njegovih žrtava to "što su možda radili zajedno".

Među žrtvama je sedmoro muškaraca i jedna žena. Pojedini stradali su bile azijskog porekla a neki hispanskog, dok su pojedini bili migrantski radnici. Neki od njih su živeli na farmama sa decom, pa je moguće da su i deca prisustvovala užasu.

Samo dva dana ranije, 11 osoba je ubijeno u pucnjavi u plesnoj dvorani u Monterej Parku, u južnoj Kaliforniji. Napadač je izvršio samoubistvo tokom policijske potere.

“Užasnuti smo zbog tragedije u Haf Mun Beju", saopštio je Dejv Pajn, predsednik nadzornog odbora okruga. "Nismo imali vremena da žalimo za životima izgubljenim u užasnoj pucnjavi u Monterej Parku. Oružano nasilje mora da prestane."

Pre godinu dana, prva masovna pucnjava dogodila se 23. januara. Do istog datuma ove godine, bilo ih je 6, sa 39 žrtava. Tri masovna ubistva dogodila su se u Kaliforniji od 16. januara, prema evidenciji AP-a. Osim Monterej Parka i Haf Mun Beja, masovna pucnjava dogodila se i u mestu Gošen, gde je ubijeno šest osoba, među kojima 17-godišnja majka sa bebom.

“Drugi put proteklih dana, zajednice u Kaliforniji oplakuju voljene koji su stradali u bezumnim činovima oružanog nasilja. Čak i dok čekamo detalje o tim pucnjavama, znamo da pošast oružanog nasilja širom Amerike zahteva snažniju akciju", rekao je u utorak predsednik SAD Džo Bajden.

Prema evidenciji, 2.793 osoba izgubilo je živote u masovnim ubistvima - sa četiri ili više žrtava ne uključujući ubicu - od 2006. godine. Napadi su se dogodili u crkvama, prodavnicama, na koncertima, u kancelarijama, kućama prijatelja i suseda. U utorak, upucane su tri osobe u jednoj prodavnici u državi Vašington.

“Nije bilo očiglednog sukoba. Muškarac je jednostavno ušao i počeo da puca", saopštila je lokalna policija.

"Na kraju, jednostavno je previše oružja u ovoj zemlji. I to mora da se promeni. To nije prihvatljiv način života u modernom društvu", rekao je Dejv Pajn.

Stanovnici Monterej parka u žalosti posle pucnjave u svom gradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Najnoviji talas nasilja usledio je posle rasta 2022. godine, kada su zabeležena 42 masovna ubistva. Čak i kad ima malo žrtava, ili ih nema, oružano nasilje može da potrese javnost. To je bio slučaj i sa šestogodišnjim dečakom koji je pucao i ranio učiteljicu. U Ajovi, u ponedeljak, dva tinejdžera ubijena su u pucnjavi u školi.

XS
SM
MD
LG