Linkovi

Ambasador SAD Kajl Skot: Briselski dijalog mora da ide napred


Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot
Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot pozvao je vlasti u Beogradu i Prištini da dele informacije iz istrage ubistva Olivera Ivanovića, jer je to, kako je rekao, najbolji način da se dođe do istine. Ambasador je ovo izjavio pred otvaranje Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

Uz ocenu da mir i stabilnost Kosova zavise od lidera u Beogradu i Prištini, ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot je rekao da je ubistvo Olivera Ivanovića bilo šok, ali da Briselski dijalog mora da ide napred.

Pred današnje otvaranje Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, Skot je ocenio da je bio pravilan pristup predsednika Aleksandra Vučića kad je otišao na Kosovo, a na pitanje o ubistvu Olivera Ivanovića, on je rekao da je odgovornost za istragu na vlastima Kosova i da treba sačekati rezultate te istrage.

"Mislim da ako Srbija ima nove informacije koje bi mogle da doprinesu istrazi, ja ih ohrabrujem da ih podele sa njima. Isto kao što ohrabrujemo vlasti na Kosovu da budu otvorene za deljenje svojih rezultata sa srpskim vlastima. Jer je najbolji način za otkrivanje ubica Olivera Ivanovića kada su sve raspoložive informacije na stolu", rekao je Skot.

A na otvaranju Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, Skot je rekao da SAD vide Srbiju kao dugogodišnjeg prijatelja i dodao da je svaki napor da se to prijateljstvo proširi dobrodošao.

Smisao kongresa je da radi na proširivanju odnosa, a oni koji se bave politikom treba da kažu koliko je toga urađeno u odnosima dve zemlje, rekla je potpredsednica vlade Zorana Mihajlović i dodala da joj se čini da se o tome ne govori.

"SAD su jedan od najvećih donatora Srbiji - preko milijardu dolara razvojne pomoći je ušlo u našu zemlju. Investitori iz SAD su ovde uložili preko četiri milijarde dolara, zapošljavaju više od 20.000 ljudi. Mi danas možemo sa ponosom da kažemo da je naš izvoz pedesetak puta veći nego što je bio 2001. godine. Bez obzira šta mislili o statistici. SAD su zemlja koja podržava Srbiju na njenom evropskom putu", rekla je Mihajlović.

Ambasador SAD Kajl Skot je izrazio nezadovoljstvo zbog širenja neistina protiv njegove zemlje u medijima u Srbiji. Kako je rekao, ponekad je besan kada pročita naslove u tabloidima koji pripisuju Sjedinjenim Državama najgore namere, i kada ti mediji citiraju takozvane stručnjake i neimenovane izvore kako bi širili najgore laži.

Prema njegovim rečima, jedini lek za govor mržnje je sloboda govora, odnosno hrabri muškarci i žene koji su spremni da brane istinu.

XS
SM
MD
LG