Linkovi

Ambasada SAD: Nikakav napredak Vlade Srbije u slučaju Bitići


Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji saopštila je da Vlada Srbije nije postigla značajan napredak u rešavanju ubistva trojice državljana SAD - braće Bitići i pozvala nadležne državne organe da nastave da istražuju taj slučaj.

"Vlada Srbije nije učinila nikakav značajan napredak u tom pogledu. SAD pozivaju nadležne organe Srbije da nastave da istražuju svaki trag kako bi osigurale da se kriminalci koji su odgovorni za ubistvo braće Bitići, budu izvedeni pred lice pravde", navela je Ambasada SAD za izdanje dnevnog lista "Danas" od petka.

Ambasada je navela da je taj slučaj jedan od najviših prioriteta bilateralnih odnosa Srbije i SAD.

Upitani kako SAD vide procesuiranje ratnih zločina u Srbiji, iz američke ambasade ističu da je procesuiranje ratnih zločina "ispravna stvar" i da će doprineti nacionalnom i regionalnom pomirenju, prenosi Danas na svom sajtu.

"Tužilaštvo za ratne zločine ima više od 800 predmeta u predistražnoj fazi, a u 2016. podneto je samo sedam optužnica, i to na osnovu prebačenih predmeta iz BiH. Pozdravili bismo veći progres i više rezultata", ukazuju iz Ambasade SAD.

Inače, iz američke ambasade podsećaju da se ambasador Skat sastao sa tužiteljkom Snežanom Stanojković neposredno nakon njenog izbora na tu funkciju prošle godine. Njih dvoje su razgovarali upravo o slučaju ubistva braće Bitići, kako će se procesuirati ratni zločini u Srbiji nakon što se zatvori Kancelarija Haškog tribunala u Beogradu i kako da procesuiranje ratnih zločina bude efikasnije.

Ministarka pravde Srbije, Nela Kuburović, izjavila je prošlog meseca da je predmet braće Bitići pred sudom za ratne zločine u Beogradu i da veruje da će počinioci biti otkriveni, ali da taj slučaj ne može biti predmet postupanja Specijalnog suda, jer taj sud je osnovan na osnovu izveštaja Dika Martija koji se odnosi na ograničeni vremenski period i zločine koji su se desili na Kosovu, a braća Bitići nisu ubijena na Kosovu.

Braća Ilir, Agron i Mehmet Bitići došli su u tadašnju SR Jugoslaviju da se bore protiv srpskih vlasti na Kosovu 1999. godine. Uhapšeni su krajem juna iste godine zbog ilegalnog ulaska u zemlju, zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora.

Četiri dana pre isteka kazne izvedeni su iz zatvora, odvedeni u Petrovo Selo u istočnoj Srbiji, gde su 9. jula ubijeni. Njihova tela su nađena 2001. godine u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu.

Ambasador Skat: Neistiniti mitovi o SAD

A tokom posete Nišu, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skot ocenio je da su neistiniti mitovi o Americi koje kako je naveo, plasiraju pojedini tabloidi u Srbiji, postali toliko brojni da je srpski narod "počeo da veruje u njih".

"Ukoliko bi čitali tabloide svakog dana, vi biste pomislili da Amerika hoće samo zlo Srbiji, da je Amerika neprijatelj Srbiji, da hoće haos u Srbiji i rat na Balkanu. Sve su to samo gluposti", izjavio je Skot nakon obilaska Elektronskog fakulteta u Nišu, prenose mediji.

Ambasador je dodao da je politika SAD bazirana na tome da Srbija bude stabilna i jaka država koja daje svoj doprinos stabilnosti čitavog regiona.
Skot je ranije u velikoj sali niškog Univerziteta održao predavanje na temu pogrešnog tumačenja politike SAD u Srbiji.

XS
SM
MD
LG