Linkovi

Razgovor Vučića sa ambasadorom SAD iza zatvorenih vrata


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot

Ove godine navršava se 100 godina od kako se, po naredbi tadašnjeg američkog predsednika Vudroa Vilsona, srpska zastava vijorila na Beloj kući kao znak podrške SAD srpskim saveznicima - podsetili su danas tokom razgovora predsednik Srbije Aleksandar Vučić i američki ambasador Kajl Skot.

Predstojeći izbori pružiće Srbiji ključnu priliku da pokaže posvećenost demokratskim standardima i slobodnim i fer medijima, izjavio je danas američki ambasador u Srbiji Kajl Skot i dodao da su Sjedinjene Države spremne da budu partner Srbiji u reformama koje omogućavaju napredak vladavine prava.

Tokom razgovora sa predsednikom Srbije, Skot je Vučiću uručio novogodišnju i božićnu čestitku predsednika SAD Donalda Trampa, a Vučić je istakao da se Srbija u primeni vladavine prava, slobode izražavanja i prava na objektivno informisanje ugleda na SAD i američku administraciju.

Vučić i Skot su u današnjem razgovoru ocenili da u ovoj godini postoje dobri preduslovi za napredak Srbije na evropskom putu, imajući u vidu posvećenost bugarskog predsedavanja Zapadnom Balkanu i na strategiju proširenja, koju priprema Evropska komisija.

Razgovor je inače vođen iza zatvorenih vrata, a kako se ističe u saopštenju nakon susreta, Vučić i Skot su razgovarali i o potrebi nastavka dijaloga Beograda i Prištine, a ambasador SAD je naglasio da američka administracija zahteva od Prištine da ostane posvećena podršci Specijalnom sudu za zločine OVK, kao što i od drugih zemalja u regionu traži da obezbede pravdu za sve žrtve ratnih zločina.

U razgovoru su razmotrena i pitanja saradnje u regionu, s obzirom na opredeljenje Srbije za vođenje regionalne politike mira i stabilnosti, a sagovornici su istakli potrebu očuvanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ističe se u saopštenju.

Vučić i Skot su razmotrili napredak srpsko-američkih odnosa u prethodnoj godini i konstatovali da postoji povećano interesovanje američkih kompanija za ulaganje u srpsku privredu i da investicije kontinuirano rastu: skoro 100 američkih kompanija su investirale oko četiri milijarde dolara i zaposlile oko 17.000 radnika.

Konstatovano je i da je prethodna godina bila obeležena napretkom vojne saradnje dveju zemalja, kroz skoro 100 zajedničkih aktivnosti, među kojima je i najveća zajednička padobranska vežba, dodaje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG