Linkovi

Završene vežbe padobranskih snaga Srbije i SAD


Izvedeni skokovi srpskih i američkih vojnih padobranaca, u Kovinu nedaleko od Beograda, 16. novembra 2017. (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)
Izvedeni skokovi srpskih i američkih vojnih padobranaca, u Kovinu nedaleko od Beograda, 16. novembra 2017. (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Nakon pet dana rada i druženja, srpski i američki padobranci zajedničkim desantnim skokom na aerodromu Lisičji jarak završili su vežbu "Zima 2017". Uz srpske padobrance, u vežbi su učestvovali pripradnici 173. padobranske brigade Vojske SAD.

Poslednjeg dana zajedničke vežbe padobranskih snaga Srbije i SAD "Zima 2017", 120 srpskih i američkih padobranaca izvelo je zajednički skok pred predstavnicima državnog vrha Srbije i američke ambasade.

Na aerodromu Lisičji jarak srpski padobranci i pripadnici 173. padobranske brigade američke vojske izveli su desantni skok iz aviona herkules C130, a posle vežbe predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da se nada da će ovakva saradnja biti nastavljena, ali će, kako je rekao, Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost.

"Ja sam zahvalan našim američkim partnerima što su na moju molbu iz avgusta brzo reagovali i što smo pokazali da za kratko vreme možemo da organizujemo ovu aktivnost. Ja mislim da ona ima dvostruki značaj: jedan je zajednička obuka, zajednička iskustva, učenje, upoznavanje jednih sa drugima. A druga je stvaranje partnerstava, saradnje i prijateljstava tamo gde time nismo mogli uvek da se pohvalimo u prošlosti. Mislim da su oba cilja u potpunosti ispunjena", izjavio je predsednik Srbije.

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot ocenio je da su zajedničke vežbe dve vojske važne za interoperabilnost snaga, ali da predstavljaju i simbol razvijanja dobrih odnosa.

"Ali, još je važniji simbol, vaši vojnici, naši vojnici, vaši padobranci, naši padobranci rame uz rame. Da izgradimo nove odnose i da se pripremimo za zajedničke izazova u budućnosti. Ja mislim da je to poruka ove vežbe danas. Uspešno su radili i naši su bili veoma impresionirani sa mogućnostima srpskih padobranaca", istakao je američki ambasador.

Zanimljivo je da su skokovi izvedeni sa visine od 300 metara desantnim padobranom T-11, koji koristi američka vosjka, dok srpski padobranci koriste takozvano krilo-padobran.

Kako je običaj prilikom ovakvih zajedničkih vežbi srpski i američki padobranci su na kraju razmenili značke, a evo kako jedni i drugi ocenjuju zajednički rad i druženje poslednjih nekoliko dana.

"Srpski padobranci su stvarno dobri, vrlo su iskusni i bilo je zaista lepo skakati sa njima. Posebno što smo imali dobro vreme juče. S obzirom da su tako iskusni bilo vrlo lako sarađivati sa srpskim padobrancima", rekao je Čarls Adams.

"Saradnja je bila izuzetno korektna, imali smo mi u proteklom periodu nekih sličnih aktivnosti i vežbi. Konkretno sa ovom jedinicom smo se prvi put susreli, prvi put smo realizovali skokove ovim padobranom. Znači izuzetno korektna saradnja, profesionalan odnos, bez ikakvih problema i primedbi", zaključuje Bojan Kovačević.

"Skok je protekao odlično. Naši srpski partneri su sve shvatili vrlo ozbiljno, kao i sve pripreme za skok. Ovo je bio vrlo dobro izveden skok, bez rizika. Vreme je bilo teško, ali uprkos tome skok je bio dobar", rekao je Džared Adams.

Inače zajednička vežba "Zima 2017", ili "Dvoglavi orao", kako je nazvana u američkoj verziji, trajala je pet dana, a pripadnici 173. padobranske brigade Vojske SAD poznati su i pod imenom Sky soldiers, to jest Nebeski vojnici. Sa srpske strane, u vežbi su učestvovali pripadnici 63. padobranskog bataljona iz Niša, 72. izviđačko-diverzantskog bataljona i protivterorističkog bataljona Sokolovi.

XS
SM
MD
LG