Linkovi

Nacionalna garda Ohaja i srpska vojska zajedno na vežbi "Platinasti vuk 17"


Pripadnici vojne vežbe "Platinijumski vuk" (Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije)
Pripadnici vojne vežbe "Platinijumski vuk" (Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije)

U bazi "Jug" počela je međunarodna vežba "Platinasti vuk 17" u kojoj, pored vojnika iz devet zemalja, učestvuju i pripadnici Nacionalne garde Ohaja, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vežba ima za cilj unapređenje interoperabilnosti, kao i međusobno razumevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju, navodi Ministarstvo.

Ova vežba je jedna od 130 aktivnosti čija je realizacija planirana ove godine, na osnovu Plana bilateralne vojne saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama koja će trajati od danas do 23. juna, a učestvovaće oko 450 oficira, podoficira i vojnika oružanih snaga SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Srbije.

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat tokom vežbe Platinijumski vuk (foto: Ministarstvo odbrane Srbije)
Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat tokom vežbe Platinijumski vuk (foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Najveći kontingent stranih oružanih snaga koji će učestvovati na vojnoj vežbi "Platinasti vuk 17" - 80 pripadnika Nacionalne garde Ohaja iz SAD - doputovao je u nedelju iz SAD, a na beogradskom aerodromu dočekali su ih ambasador SAD Kajl Skot i ministar odbrane Zoran Ðorđević.

Ambasador Skot smatra da će vežba biti odlična prilika za sve da uvide kako da zajedno reaguju i sarađuju, kao i da je dobra za saradnju u regionu, te da je dolazak grupe pripadnika iz Nacionalne garde Ohajo još jedan pokazatelj partnerstva, prijateljstva i vojne saradnje sa Vojskom Srbije.

Ðorđević je rekao da je to veoma bitna vojna vežba za Srbiju, jer će doprineti jačanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije, te da će naši vojnici imati šta da nauče od pripadnika Nacionalne garde Ohaja, a takođe će i Vojska Srbije imati šta da podeli sa njima.

Vežbu je otvorio pukovnik Slobodan Stopa, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske, ujedno oficir za planiranje vežbe.

"Kao domaćini, potrudićemo se da vam, kroz posetu značajnim istorijskim spomenicima i Spomen sobi Četvrte brigade Kopnene vojske, predstavimo Vojsku Srbije i Republiku Srbiju," rekao je pukovnik Stopa, poručivši da se ova vežba izvodi u multinacionalnom okruženju, što je odlična prilika za sticanje i razmenu novih iskustava pripadnika vojski partnerskih zemalja.

Vežbe će se izvoditi po temama „Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama - neubojito oružje" i taktička vežba „Operacija očuvanja mira", u okviru kojih će se pripadnici vojske zemalja učesnica uvežbavati u upotrebi nesmrtonosnog oružja prilikom procedura angažovanja u multinacionalnim operacijama.

XS
SM
MD
LG