Linkovi

Kosovska policija uhapsila jednog, traga za drugim Srbinom na severu


Pripadnici Kosovske policije u akciji u selu Čabra na severu Kosova, 28. maja 2019. (Foto: AP/Visar Kryeziu)

Jedan kosovski policajac uhapšen je rano jutros u Mitrovici, u severnom delu grada, dok se za drugim se traga. Oni su osumnjičeni da su bili deo organizovane kriminalne grupe, koja navodno ima veze sa ubistvom Olivera Ivanovića, ali i zloupotrebu službenog položaja. Uhapšen je i sin drugog policajca koji je u bekstvu, jer je kod njega pronađeno ilegalno oružje, ali je on posle davanja izjave oslobođen.

Tužilac Sulj Hodža koji se bavi slučajem ubistva Olivera Ivanovića rekao je da se proširena istraga u vezi sa ovim ubistvom odnosi na krivična dela organizovanje ili učestvovanje u organizovanoj kriminalnoj grupi i zloupotrebu službenog položaja.

On je kazao da je uhapšeni policajac R.B. skrivao dokaze, kako u slučaju istrage ubistva Olivera Ivanovića, tako i u drugim slučajevima.

Hodža je istakao da "postoji sumnja da je ovaj policajac deo kriminalne grupe" potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, koji je osumnjičen za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, a koji je nedostupan kosovskim vlastima.

"Kao što znate, Specijalno tužilaštvo istražuje Ivanovićevo ubistvo. Takođe znate da u severnom delu Mitrovice postoje dobro organizovane kriminalne grupe na čelu sa Milanom Radoičićem, za kojima je raspisana međunarodna poternica. Takođe, njegova grupa je veoma dobro organizovana i ima uticaja i na kosovsku policiju i na državne strukture tamo”, rekao je Hodža.

Hodža je kazao i da je drugi uhapšeni, koji je inače sin drugog osumnjičenog policajca za kojim se još uvek traga, posle ispitivanja pušten, ali da je osumnjičen za nelegalno posedovanje oružja.

Portparol kosovske policije Baki Kelani rekao je da je u akciji na tri lokacije u Severnoj Mitrovici učestvovalo oko 100 policajaca.

Drugi policajac za kojim se traga je regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić

”Policija je tokom ove akcije, u koordinaciji za Tužilaštvom, konfiskovala šest komada oružja od kojih dva službena, i municiju”, kazao je Keljani.

Srpska lista najoštrije je osudila, kako navodi u saopštenju, upad naoružanih specijalnih jedinica kosovske policije na sever Кosova i zahteva da se uhapšeni odmah puste na slobodu. U saopštenu ove političke partije se navodi i da je hapšenje urađeno “sa ciljem destabilizacije situacije i zastrašivanja srpskog naroda u Кosovskoj Mitrovici, a u želji da se skrene pažnja albanske javnosti sa još jednog neuspešnog pokušaja Prištine da dobije članstvo u Interpolu”.

Danas se navršava tačno 21 mesec od ubistva Olivera Ivanovića.

Građanska inicijativa Srbija, demokratija Pravda Oliver Ivanović juče je saopštila da od buduće vlasti na Kosovu očekuje da pronađu i procesuiraju ubice Olivera Ivanovića.

"Zastrašivanje Srba", na sever ušla 24 oklopna vozila

Direktor Policije Srbije Vladimir Rebić izjavio je da je policija imala saznanja da će Kosovska policija "danas sprovesti akciju na severu Kosova" i da su u severni deo Mitrovice ušla 24 oklopna vozila.

On je u izjavi za RTS ocenio da je akcija suprotna propisima i rezolucijama i da je reč o još jedanom slučaju zastrašivanja Srba i "frustraciji Prištine" zato što je morala da povuče kandidaturu za članstvo u Interpolu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je "glavna meta" jutrošnje akcije pripadnika ROSU na sever Kosova bio komandir operative KPS regiona Sever Željko Bojić, da mu je policija upala u stan, izvršila premetačinu i odvela sina Vasilija Bojića "u nepoznatom pravcu".

Kako je Đurić ocenio za TV Pink, reč je o scenariju da se "Srbi kriminalizuju".

Đurić je rekao i da je akcija počela oko 5:45, da su policajci bili "do zuba naoružani", kao i da su nešto posle 6:00 napustili područje severne Kosovske Mitrovice".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG