Linkovi

Bez pravde za novinare Slavuja i Perenića već 24 godine


Kosovski novinari obeležavaju godišnjicu nestanka svojih kolega Đura Slavuja i Ranka Perenića, 22. avgusta 2022. u blizini Orahovca
Kosovski novinari obeležavaju godišnjicu nestanka svojih kolega Đura Slavuja i Ranka Perenića, 22. avgusta 2022. u blizini Orahovca

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu obeležilo je 24 godine od nestanka novinara Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića. Na skupu kod Orahovca gde su poslednji put viđeni avgusta 1998. zatraženo je rasvetljavanje ovog, ali i drugih slučajeva ubijenih i otetih novinara na Kosovu.

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević poručio je na mestu gde su pre 24 godine oteti Slavuj i Perenić, da dok se ne sazna istina šta se desilo sa njima - niko od novinara neće imati istinsku slobodu.

„Tražimo ih jer porodice čekaju pravdu, jer profesija čeka pravdu, jer svi mi znamo da je sistem koji je uspostavljen odgovoran za ćutanje. Sistem u kojem mi živimo je odgovoran za tišinu nad 17 ubijenih, otetih i nestalih kolega“, rekao je Rakočević.

Obeležavanju godišnjice prisustvovala je i supruga Rankova suproga Snežana Perenić.

„Reči su ovde suvišne. Ne znam kako da vam opišem moju bol i tugu. Nema ništa novo i ne znam šta bih rekla i kome. Bojim se da je istina jako strašna pošto ne možemo da dođemo do nje“, rekla je ona.

Novinarka Jelena Petković, koja je poslednjih godina istraživala slučajeve ubijenih i otetih novinara na Kosovu, podsetila je da je Evropska federacija novinara usvojila dve rezolucije kojima se traži rasvetljavanje slučajeva ubijenih i otetih novinara.

„Prošlo je četvrt veka od kako su nestale naše kolege i od kada mi ne znamo šta se njima dogodilo. Za to vreme smenjeno je 11 šefova Unmika, sedam šefova Euleksa i mi nemamo efikasne istrage koje bi nam pokazale šta se dogodilo i ko su ljudi koji su odgovorni za to što im se dogodilo“, kazala Petković.

Potpredsednica Udruženja novinara Srbije na Kosovu Zorica Vorgučić navela je da je poražavajuće „što institucije na Kosovu ne čine ništa da se slučajevi otetih i ubijenih novinara reše“.

„Euleks je, da podsetim, obustavio istragu, a premijer Kosova Aljbin Kurti koji je više puta isticao da je u procesu dijaloga između Beograda i Prištine pitanje nestalih prioritetno je zapravo više puta sebe demantovao jer se pokazalo da osim tih izjava njemu zapravo i nije previše stalo do rasvetljavanja ovih slučajeva i da su neke druge teme bitnije od ovih“, kazala je Vorgučićeva.

Sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović podsetio je da je u periodu od 1998. do 2005. godine na Kosovu ubijeno i oteto 17 novinara, što je kako je kazao najveće stradanje novinara u Evropi.

Šef OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport se povodom godišnjice otmice Slavuja i Perenića obratio video porukom istakavši da je "okončanje nekažnjivosti za ovakve zločine odlučujuće da bi se sprovela pravda i da bi se takvi zločini sprečili u budućnosti".

XS
SM
MD
LG