Linkovi

Novinari na mestu otmice kolega: Dolazimo po pravdu i istinu


Sudbina novinara Đure Slavuja i Ranka Perenića koji  su pre 23 godine oteti na putu između Velike Hoče i Zočišta, kod Orahovca i dalje je nepoznata (Foto: VOA)
Sudbina novinara Đure Slavuja i Ranka Perenića koji  su pre 23 godine oteti na putu između Velike Hoče i Zočišta, kod Orahovca i dalje je nepoznata (Foto: VOA)

Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom na Kosovu obeležilo je 23 godine od otmice novinara Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Perenića kod Velike Hoče, u opštini Orahovac. Predstavnici UNS-a još jednom su zatražili da se rasvetle slučajevi otetih i ubijenih novinara na Kosovu.

“Vratite nam naše kolege”, poručilo je danas oko 60 medijskih radnika sa mesta gde su 21.08.1998. godine poslednji put viđeni novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić.

Sudbina Slavuja i Perenića koji su pre 23 godine oteti na putu između Velike Hoče i Zočišta, kod Orahovca i dalje je nepoznata.

„Sloboda koja se okuplja oko ovog spomenika, koja danas sa ovog mesta i sa ove spomen ploče poručuje – nećemo prestati dok ne vidimo ko je, na koji način i zbog čega oteo naše kolege. Od trenutka, pre više od 20 godina do dana današnjeg, ko je u toj meri mogao zauzdati jedno društvo da ćuti i ne govori. Ovo nije naša priča i ovo nije priča nekih ljudi, ovo je priča pravde i slobode. Ovo je priča koja se svaki put ponavlja „tražimo ih i nećemo odustati“ bez obzira kakvi društveno politički uslovi bili. Ovo mesto je simbol svih onih koji proteklih 17 godina tragaju za slobodom“, rekao je predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević.

Novinari na mestu otmice kolega: Dolazimo po pravdu i istinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

Obeležavanju godišnjice prisustvovala je i supruga Ranka Perenića, Snežana.

Sve je isto kao i pre dve godine, pre pet godina, pre deset, sve je isto nema pomaka. Došli smo ovde da se podsetimo, da se ne zaboravi. Postoji neka nada da će se rasvetliti ovaj slučaj, jer je to nešto što ne mogu da vam oduzmu, ali svesna sam toga da su male šanse i da možda nikada nećemo saznati šta se tačno desilo", rekla je Snežana Perenić.

Novinarka Jelena Petković koja poslednjih godina istraživala slučajeve ubijenih i otetih novinara na Kosovu, navodi da su oni koji, kako je kazala, stvarno mogu da pomognu ostali nemi kad je u pitanju rasvetljavanje slučajeva ubijenih i otetih novinara.

Mi smo kao novinari uradili sve što je u našoj moći. Apelovali, pozivali, uradili smo istraživanje, došli smo do informacija koje su bile u našem domenu i pokušali smo na taj način da animiramo i nadležne i naše kolege. Pozivali smo na solidarnost, ali nažalost na sve naše apele oni koji su mogli da pomognu da se ovi slučajevi rasvetle su ostali nemi. Tako su pokazali koliko im je stalo do bezbednosti novinara", kаzala je novinarka Jelena Petković.

Potpredsednica UNS-a Olivera Milošević rekla je da novinari nikada neće odustati od traganja za pravdom.

„Mi ovde osvajamo novinarsku slobodu svake godine tako što dolazimo po pravdu i istinu, da saznamo šta se dogodilo sa našim kolegama. Mi njih na žalost ne možemo vratiti i oživeti, ali moramo držati živom nameru da se otkriju otmičari, nalogodavci pa i ubice", rekla je potpredsednica Udruženja novinara Srbije Olivera Milošević.

Na Kosovu je u periodu od 1998. do 2005. godine ubijeno i kidnapovano 17 novinara i medijskih radnika. Na mestu gde su poslednji put viđeni Slavuj i Perenić članovi Udruženja novinara Srbije od 2012. godine postavljaju ploču na kojoj na srpskom i albanskom jeziku piše ,,Ovde su 21. avgusta 1998. godine otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić -.Tražimo ih’’. Ploča je sedam puta rušena, a počinilac je otkriven samo za poslednje rušenje, januara 2019. godine.

XS
SM
MD
LG