Linkovi

Tači: Rasvetliti sudbinu nestalih zbog pomirenja


Predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači položio je danas cveće na spomenike ubijenim i kidnapovanim Srbima u Velikoj Hoči i porodice Beriša u Suvoj Reci. U delegaciji sa Tačijem bio je i predsednik vladine komisije za nestala lica Prenk Đetaj, a trebalo je da budu i predstavnici Udruženja nestalih i ubijenih Srba i Albanaca.

Preedsednik Kosova Hašim Tači u Veliku Hoču je stigao uz pratnju policije i kombija u kome su bili albanski novinari. Iako je Tači sa svojom pratnjom prošao pored samog spomenika koji se nalazi na ulazu u Veliku Hoču, ispostavilo se da je greškom otišao do centra sela, odakle se posle par minuta vratio.

Cveće na spomenik iznad kojeg se viori srpska zastava, a koji je posvećen kidnapovanim i ubijenim Srbima u periodu od 1998. do 2000. godine, Tači je položio u pratnji predsednika Komisije Vlade Kosova za nestala lica Prenka Đetaja i svog savetnika Branislava Nikolića. Zatim se kratko obratio novinarima, kojima nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja.“

Danas smo položili cveće na ovaj spomenik za 84 srpskih građana sa Kosova. Danas smo ovde da bismo se pomolili za žrtve tokom i posle rata, bez obzira na nacionalnost, zarad istine i pomirenja. Sudbina nestalih lica se treba rasvetliti, da pobedi pravda, da se dogodi pomirenje. Kosovo ne treba da ostane zalog mračne prošlosti, nego sa pomirenjem i zajednički treba da gradimo budućnost, svi zajedno, bez razlike“, rekao je Tači.

Tači je kazao da je tokom brojnih sastanaka sa članovima porodica nestalih saznao kako je kazao jednu bolnu istinu, ali i optimističku za budućnost Kosova

„Članovi porodica nestalih su mi rekli da ih je bol koji dele spojio kao jednu porodicu, kako bol tako i želja za pomirenjem. Članovi porodica nestalih su primer za sve ostale da treba da sarađujemo jedni sa drugima za budućnost naše zemlje i da treba jednom za svagda da završimo agoniju članova porodica”, kazao je Tači.

Samo pola sata pre Tačijeve posete Velikoh Hoči, predstavnik porodica kidnapovanih i ubijenih Srba u opštini Orahovac Negovan Mavrić, kome je rođeni brat 1999. godine kidnapovan i ubijen, rekao je za Glas Amerike da je bilo planirano da sa Tačijem cveće danas polože i predstavnici Udruženja kidnapovanih i nestalih Srba, ali da je njegova poseta kako je kazao otkazana iz nepoznatih razloga.

„Danas je trebalo da po tri člana porodica nestalih i ubijenih iz srpske i albanske zajednice obiđu spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima u Velikoj Hoči. Zatim mesto gde su nestali srpski novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić i spomenik porodice Beriša u Suvoj Reci. Bilo je dogovoreno da to bude jedna naša zajednička saradnja Udruženja, odnosno da pokažemo dobru volju da mi kao članovi porodica koji smo direktno pogođeni da možemo da sarađujemo zajedno. Hteli smo da pokažemo samo dobru volju da se sudbina nestalih rasvetli i da se ubrza taj proces, ništa više“, rekao je Mavrić.

Zašto danas nisu bili prisutni članovi porodica nestalih i ubijenih Srba i Albanaca ako je to bilo dogovoreno, zvanično niko nije želeo da saopšti, ali je Glas Amerike od članova Tačijevog kabineta nezvanično saznao da je razlog kako nam je rečeno „tehničke prirode“.

Iako je kako kaže Negovan Mavrić bilo planirano da Hašim Tači obiđe i mesto gde su oteti novinari Đuro Slavuj i Ranko Perinić, gde članovi Udruženja novinara Srbije postavljaju ploču posvećenu svojim kolegama, a koju još uvek nepoznati počinioci već pet puta ruše i odnose, danas se to nije dogodilo. Tači je sa svojom pratnjom samo prošao pored tog mesta i nastavio ka Suvoj Reci gde je položio cveće i na spomenik porodice Beriša čiji su članovi ubijeni 1998 i 1999 godine.

XS
SM
MD
LG