Linkovi

Spomen ploča nestalim novinarima Slavuju i Pereniću postavljena deveti put


Novinari sa Kosova na mestu gde je po deveti put postavljena Spomen ploča nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, u blizini Orahovca (Foto: VOA)

Članovi Udruženja novinara Srbije postavili su po deveti put ploču nestalim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću, u blizini Orahovca , na mestu gde su nestali 1998. godine na radnom zadatku.

Ploča na kojoj na srpskom i albanskom jeziku piše"Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih“, poslednji put srušena je 3. decembra prošle godine.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević rekao je da novinari neće prestati da obnavljaju ovo spomen obeležje sa istom rečenicom – tražimo ih.

“Ta rečenica tražimo ih je suština svega onoga što se nama dešava – tražimo izgubljenu slobodu, tražimo otete kolege, tražimo nestale kolege, tražimo da se pronađu zločinci koji su ubili naše kolege”, rekao je Rakočević.

Deveti put postavljena ploča nestalim srpskim novinarima na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Novinari Slavuj i Perenić oteti su 21. avgusta 1998. godine kada su krenuli u manastir Sveti Vrači u selo Zočište da urade priču o povratku otetih monaha. Porodice Perinić i Slavuj do danas nemaju nikakve informacije o njihovoj sudbini.

Postavljanju ploče prisustvovali su i supruga i unuk Ranka Perenića.

“Hoću da se zahvalim svima, što dolazite i istrajavate i što pokušavamo zajedno da otkrijemo istinu. Danas sam jako tužna, razočarana i ne mogu da verujem da nekom smeta ploča koja jednostavno ne remeti nikog”, rekla je Snežana Perenić.

Na skupu je upućen apel svima koji nešto znaju o otmici Slavuja i Perenića da to prijave nadležnim organima ili Udruženju novinara Srbije.

“Nažalost u ovom društvu postoji zavera ćutanja, ja evo molim i apelujem sa ovog mesta da svi ti časni ljudi koji nešto znaju, zbog svoje savesti, a i zbog porodica koje iščekuju i koje su u agoniji već 23 godine, progovore, jer i Slavuj i Perenić su bili samo novinari sa diktafonom, olovkom i novinarskom beležnicom”, rekla je Rada Komazec direktorka lista "Jedinstvo".

Novinarka Jelena Petković, koja je istraživala slučajeve stradalih novinara na Kosovu, rekla je da je istraživanje slučajeva otetih i ubijenih novinara civilizacijsko pitanje.

“To je civilizacijsko pitanje za sve one koji se bave vladavinom prava i koji su tu moć na ovim prostorima imali, s obzirom da mi evo 23 godine posle ne znamo gde su naše kolege, šta se sa njima dogodilo po meni govori da nešto stvarno nije u redu”, rekla je Petkovićeva.

Ploča je od 2012. godine kada je prvi put postavljena rušena osam puta. Počinilac je otkriven u samo jednom slučaju, posle sedmog rušenja 2019. godine. Tada je Šaban Beriša uslovno kažnjen na tri meseca zatvora i 200 evra za rušenje ploče otetim novinarima.

XS
SM
MD
LG