Linkovi

Šaban Beriša priznao da je srušio ploču otetim novinarima


Spomen ploča nestalim novinarima na Kosovu srušena sedmi put

Policija Kosova pronašla je počinioca koji je pre nedelju dana srušio ploču posvećenu nestalim srpskim novinarima kod Orahovca. Misija OEBS-a pohvalila je efikasnost policije, a iz Udruženja novinara Srbije zahtevaju da se otkrije ko je i zašto i prethodnih šest puta rušio ovo obeležje.

U izveštaju regionalne direkcije Policije Kosova u Đakovici navodi se da je osumnjičeni Šaban Beriša priznao je da je 30. januara ove godine bagerom iščupao ploču posvećenu otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću. U izveštaju je navedeno i da je delo „etnički motivisano“.

„Policija je izvršila uviđaj 4.2.2019. godine i otkrila da je ploča namerno uklonjena bagerom i bačena 20 metara od mesta gde je bila postavljena. Ploča je preuzeta sa mesta izvršenja dela i doneta u Policijsku stanicu u Orahovcu gde su identifikovani i osumnjičeni i bager,“ navodi se u izveštaju.

Takođe se dodaje da je Šaban Beriša u utorak „saslušan u prisustvu advokata i da je priznao delo za koje je osumnjičen i da je predmet predat tužilaštvu u Đakovici koje " sprovodi slučaj po redovnoj proceduri za oštećenje imovine".

Članovi Udruženja novinara Srbije od 2012. godine postavljaju ploču između Zočišta i Velike Hoče kod Orahovca, na mestu gde su 21. avgusta 1998 godine oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Do sada je sedam puta rušena i uništavana, a ovo je prvi put da je identifikovan počinilac. Iz Udruženja novinara Srbije pozdravljaju akciju policije i zahtevaju da se otkrije ko je i zašto i prethodnih šest puta rušio ploču.

Ono što znamo je da je počinilac ovog gadnog dela konačno uhapšen, ali to je iz sedmog puta, dakle ono što ne znamo je zašto je uopšte neko bio u stanju da uradi tako nešto monstruozno i ono što nas takođe vrlo zanima je ko su ljudi koji su prethodnih šest puta to radili. Dakle sve dok se sve ove stvari ne saznaju i ne obelodane mi nećemo biti mirni i nećemo moći prosto na adekvatan način da u svom sećanju držimo i čuvamo uspomenu na Đura Slavuja i Ranka Perenića”, rekao je za Glas Amerike član Udurženja novinara Srbije na Kosovu Goran Avramović.

Misija Oebsa na Кosovu pohvalila je kosovsku policiju zbog pronalaženja počinioca rušenja spomen ploče nestalim srpskim novinarima.

“Efikasnost policije produbljuje poverenje među lokalnim zajednicama i pokazuje da će ovo društvo poštovati sve žrtve, bez obzira na njihovu etničku pripadnost”, navodi se u reagovanju misije OEBS-a na Kosovu.

Iz ove misije su odmah nakon rušenja spomen ploče istakli da vandalizam služi jedino za podrivanje poverenja i dijaloga među zajednicama, kao i naporima da se upamte novinari koji su nestali usled obavljanja svoje profesije.

Na ploči koju su poslednji put postavili članovi Udruženja novinara Srbije 15. maja prošle godine na srpskom i albanskom jeziku piše „Ovde su 21.8.1998. godine otete naše kolege novinari, Đuro Slavuj i Ranko Perenić – tražimo ih“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG