Linkovi

17 godina od nestanka novinara Radio Prištine


Članovi Udruženja novinara Srbije danas su obišli mesto gde su poslednji put vidjeni nestali novinari radija Priština.

Danas se navršava 17 godina od nestanka novinara radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Perinića, koji su poslednji put viđeni na putu između Velike Hoče i Zočišta. Članovi Udruženja novinara Srbije danas su obišli to mesto, na kome se nalazi i obeležje nestalim novinarima, koje je proteklih godina tri puta uklanjano od strane nepoznatih osoba.

Mozda je to sto je ovo obeležje koje je proteklih godina tri puta uklanjano ostalo na svom mestu znak da je kod nekog proradila savest, porucili su predstavnici Udruzenja novinara Srbije i pozvali sve koji imaju nekakva saznanja o nestalim i ubijenim novinarima na Kosovu da to prijave nadleznim organima ili samom Udruženju. Novinari su izrazili nadu da će budući specijalni sud za ratne zlocine na Kosovu biti uspešniji od dosadašnjih institucija koje su se bavile tim slučajevima.

"Verujem da dolazi vreme kada će i kolege Albanci sa Kosova shvatiti da ne treba da žmure pred ovakvim pričama jer to nije dobro za profesiju, niti za istinu za koju i oni rade”, rekao je član uprave Udruženja novinara Srbije Milorad Doderović.

Pored Đure Slavuja i Ranka Perinića na Kosovu je u periodu od 1998. do 2000. godine ubijeno i nestalo još pet srpskih novinara – Momir Stokuća, Marijan Melonaši, Aleksandar Simović, Mile Buljević i Ljubomir Knezević .

Nama ostaje samo nada da ćemo znati šta im se to dogodilo, da ćemo znati gde su i šta se to strašno događa u zajednici, u društvu u kojem se sedamnaest godina krije šta se dogodilo ljudima koji su imali javnu odgovornost“, rekao je član Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević.

Nakon obilaska obležja na mestu gde su poslednji put viđeni Đuro Slavuj i Ranko Perinić članovi Udruženja novinara Srbije na Kosovu održali su u Velikoj Hoči redovnu godišnju Skupštinu na kojoj je usvojen godišnji izveštaj o radu UNS-a na Kosovu.

Rasvetljavanje slučajeva nestalih i ubijenih novinara danas je zatrazila i Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije. “Rasvetljavanje ovih zločina i pronalaženje i kažnjavanje njihovih vinovnika, bio bi preduslov za izgradnju poverenja srpskog naroda u međunarodne i pokrajinske insitucije na Kosovu i Metohiji, kao i za normalizaciju suživota u Pokrajini”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM povodom sedamnaeste godišnjice od nestanka Slavuja i Perinića.

XS
SM
MD
LG