Linkovi

Dve decenije od otmice novinara na Kosovu


Protest novinara na Kosovu zbog nestanka njihovih kolega
Protest novinara na Kosovu zbog nestanka njihovih kolega

U utorak se navršava dvadeset godina od nestanka novinara Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića koji su poslednji put viđeni na putu između Velike Hoče i Orahovca. Na Kosovu je u periodu od 1998 do 2005 godine ubijeno i kidnapovano 14 novinara i nijedan od ovih slučajeva do danas nije rasvetljen.

Novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić nestali su na radnom zadatku 21. avgusta 1998. godine u blizini sela Velika Hoča kada su krenuli u manastir Sveti Vrači u selo Zočište, da urade zapis o povratku otetih monaha. Automobil u kojem su bili, Zastava 128 plave boje, nikada nije pronađen.

Član Uprave Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević poručio je da kolege Slavuja i Perenića danas optužuju sve institucije za saučesništvo u ovom zločinu, jer nisu uspele da procesuiraju ni jedan zločin počinjen nad medijskim radnicima tokom ratnih sukoba na Kosovu

"Dvadeset godina ćutanja nad sudbinom Slavuja i Perenića optužuje sve institucije do dana današnjeg. Mi koji se ovde okupljamo ispisujemo tu optužnicu, ispisujemo slobodu koju ne mogu oduzeti nikome, a posebno ne mogu oduzeti novinarima. Đuro Slavuj i Ranko Perenić su postali simbol u koji se ulio sav naš problem, svi naši životi i sva naša profesija”, rekao je Rakočević.

Novinarka Jasmina Stojković koja je u istoj redakciji radila sa Slavujem i Perenićem rekla je da će novinari nastaviti da se bore za istinu i pravdu.

,,Mi ćemo svake godine biti ovde na ovom mestu, koliko god nas bude u većem ili manjem broju i jedno i dvoje, to uopšte nije bitno to je samo jedna poruka onima koji su nadležni da shvate i da se ne nadaju da ćemo mi time što ćemo možda biti u manjem broju, biti spremni na neko odustajanje i zaborav, toga neće biti. Toga sasvim sigurno neće biti’’, rekla je Jasmina Stojković.

Pored Đura Slavuja i Ranka Perinića na Kosovu je u periodu od 1998. do 2005. godine ubijeno i nestalo još 12 novinara. Sa skupa u utorak je zatraženo da se rasvetle i ubistva Aleksandra Simovića i Momira Stokuće, nestanci Ljubomira Kneževića, Marijana Melonašija i Mila Buljevića, kao i ubistva albanskih novinara na Kosovu Afrima Malićija, Envera Maljokuja, Šefki Popove, Džemailja Mustafe, Bekima Kastratija, Bardilja Ajetija i Krista Gegaja.

XS
SM
MD
LG