Linkovi

Kako rešiti problem nestalih novinara na Kosovu?


Nestale osobe na Kosovu (Arhiva)

Na Kosovu je potrebno formirati komisiju koja bi se bavila slučajevima nestalih i ubijenih novinara u posledjih 20 godina, jedan je od zaključaka regionalne konferencije o bezbednosti novinara koju je organizovala Misija OEB-a na Kosovu. Ova konferencija okupila je preko sto učesnika iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne, Kosova i Albanije.

Na Kosovu ne postoje precizni podaci o ubijenim i kidnapovanim novinarima. Po podacima OEBS-a radi se o 13 novinara, EULEKS raspolaže podacima o 11 novinara koji su ubijeni ili kidnapovani u periodu od 1998. do 2005. godine, a Udruženje novinara Srbije raspolaže podacima o 12 ubijenih i kidanpovanih novinara od kojih su sedmorica Srbi, a petorica Albanci.

Različiti podaci o ubijenim i kidnapovanim novinarima su samo jedan od razloga zašto je potrebno formirati komisiju koja bi radila na rasvetljavanju ovih slučajeva, rekao je Veran Matić koji je na čelu slične komisije u Srbiji.

“Jedino moguće rešenje ovih slučajeva na Kosovu je osnivanje jedne ozbiljne Komisije koja bi prikupila podatke i koja bi počela sistemski da se bavi ovim slučajevima jer smo mogli da čujemo ovde različite podatke čak i o broju ubijenih i nestalih. To je apsolutno nedopustivo i ta komisija koja bi se ovde formirala bi prvo imala zadatak da veoma proaktivno prikupi celokupnu dokumentciju i sve što postoji u vezi ovih slučajeva”, rekao je Matić.

Šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu rekao je da je veoma značajno rešiti slučajeve ubijenih i kidnapovanih novinara i da će ova Misija dati svoj doprinos njihovom rešavanju. On se osvrnuo i na spomen obeležje koje predstavnici Udruženja novinara Srbije godinama postavljaju u blizini Orahovca, na mestu gde su poslednji put viđeni novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, a koja je do sada pet puta rušena i odnošena

“Ovo je nešto što je za zabrinutost. To je nešto što mi kao Misija OEBS-a na Kosovu treba da propratimo i ja ću to lično pratiti, kako bismo videli šta će se desiti sa svim ovim“, rekao je Bratu

Šefica EULEKS-a Aleksandra Papadopulo je kazala da EULEKS raspolaže podacima o 11 ubijenih i nestalih novinara. Ona je kazala da se samo u dva slučaja vodi istraga, a da za ostale slučajeve ili nema podataka ili su istrage zatvorene, koje kako je kazala, mogu biti ponovo otvorene ako se pojave novi dokazi.

U uvodnom delu konferencije govorio je i predsednik Kosova Hašim Tači koji je rekao da novinari zbog prirode posla spadaju u rizičnu grupu, ali da su zaštićeni i zakonom o njihovom radu i čak kako je kazao cak na sudu nisu obavezni da otkriju svoje izvore.

"To ne znači da novinari imaju lak posao. I na Kosovu novinari, novinarstvo uopšteno, se suočavaju sa pritiscima na njihov rad. Tekstovi o korupciji, o ekstremizmu, o radikalizmu, o jednakim pravima za svaku zajednicu, bilo o etničkim zajednicama ili o drugim zajednicama kao što je to LGBTQ zajednica, o najugroženijima, kako ženama, tako i deci, stavljaju novinare pod direktnu pretnju i rizik“, rekao je predsednik Tači.

Pored teme o istrazi o ubistvima i kidnapovanjima novinaria na konferenciji je bilo reči i o pretnjama novinarkama koje izveštavaju preko interneta i regionalnoj inicijativi za zaštitu novinara.

Na konferenciju je bio pozvan i glavni tuzilac Kosova Aleksandar Ljumezi, ali se nije pojavio.

Asocijacija profesionalnih novinara Kosova i Udruženje novinara Srbije na Kosovu kažu da su razočarani jer predstavnici pravosudnih institucija na Kosovu nisu učestvovali na ovoj konferenciji.

Ova Udruženja u zajedničkom saopštenju izražavaju zabrinutost da je većina slučajeva ubistava i kidnapovanja novinara zatvorena i pozivaju sve relevantne institucije da se ne povlače iz istraga dok god se ovi slučajevi ne reše, jer kako navode, za pravdu nikada nije kasno.

XS
SM
MD
LG