Linkovi

Osmi put postavljena ploča otetim novinarima na Kosovu


Novinari na Kosovu posle postavljenja spomen-ploče otetim novinarima

Članovi Udruženja novinara Srbije u petak su osmi put postavlili spomen-ploču otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću između Zočišta i Velike Hoče kod Orahovca. Postavljanju ploče prisustvovao je i šef OEBS-a Na Kosovu Jan Bratu koji je poručio da se moraju pronaći svi koji su počinili ubistva, otmice i napade na novinare na Kosovu.

Na mestu gde su poslednji put viđeni novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić ,članovi Udruženja novinara Srbije od 2012. godine postavljaju ploču na kojoj na srpskom i albanskom jeziku piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih“.

Do sada je ova ploča bila rušena sedam puta. Počinilac je otkriven samo za poslednje rušenje januara ove godine. Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović rekao je da Udruženje i kolege nikada neće odustati od zahteva da se traže oni koji su počinili ovaj zločin.

“Novinari su se više puta uverili da se upornost isplati. To mogu da dokažem našom dvadesetogodišnjom borbom za otkrivanje ubica našeg kolege novinara i vlasnika ‘Dnevnog telegrafa’ Slavka Ćuruvije. Njegovim ubicama je upravo završeno prvostepeno suđenje. Ovde na KiM je nestalo i ubijeno 14 novinara. Naše udruženje je posvećeno istrazi njihovih sudbina. Naša koleginica Jelena Petković se maksimalno posvetila tome. Sedmoro je Srba i sedmoro Albanaca i nema prečeg zadatka za srpske i albanske novinare ovde na KiM, nego da ne ostave na miru one koji dižu ruke na novinare”, kazao je Brajović.

Nova ploča otetima novinarima na Kosovu, Đuru Slavuju i Ranku Pereniću
Nova ploča otetima novinarima na Kosovu, Đuru Slavuju i Ranku Pereniću

​U ime porodica Perenić i Slavuj novinarima se obratila supruga Ranka Perenića Snežana koja je rekla da je danas posle toliko vremena teško govoriti, ali da ipak očekuje pravdu.

Šta da kažem, a da vi to ne znate. Potrebna je dobra volja, a dobre volje nema. Mislim da je dovoljno što sam tu i da moje prisustvo govori više od reči“, rekla je Perenić.

Postavljanju ploče i u petak je kao i prošle godine prisustvovao i šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu. On je naglasio da se moraju pronaći svi koji su od 1998. počinili ubistva, otmice i napade na novinare na Kosovu.

„Ja sam pre svega odlučan da ne smemo da zaboravimo ono što se dešavalo ovde. Moramo da nastavimo svoj posao. Znate kakav je bio konflikt, znate šta on podrazumeva, ali novinari moraju da nastave da rade svoj posao. Najvažnija poruka koju šaljem odavde jeste da je nekažnjivost neprihvatljiva, da zločini koji su počinjeni nad novinarima ne mogu i ne smeju biti zaboravljeni“, rekao je Jan Bratu.

Ploča posvećena otetim novinarima poslednji put je srušena 30. januara ove godine teškom građevinskom mašinom. Tri dana kasnije pronašli su je novinari ispod deponije smeća koja se nalazi u blizini mesta skrnavljenja. Tek nakon ovog pronalaska kosovska policija je izvršila uviđaj, pokrenula istragu i prvi put privela osumnjičenog koji je priznao to delo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG