Linkovi

URA, SNP i manjine potpisali Memorandum o saradnji


Predstavnici stranaka koje su potpisale Memorandum o saradnji
Predstavnici stranaka koje su potpisale Memorandum o saradnji

Lideri Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije, CIVIS-a i manjinskih partija u Crnoj Gori, potpisali su u srijedu Memorandum o saradnji, u kojem navode da je “Memorandum značajan za građansku i evropsku Crnu Goru, i da će doprinijeti smanjivanju podjela u zemlji”.

Memorandum su potpisali lideri tih političkih subjekata Dritan Abazović, Vladimir Joković, Ervin Ibrahimović, Nik Đeljošaj, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Srđan Pavićević.

U tom dokumentu piše da Memorandum o saradnji zaključuju „polazeći od činjenice da se Crna Gora nalazi u političkoj, institucionalnoj i zdravstvenoj krizi, da je napredak društva paralisan zbog izraženih nacionalnih, etničkih, vjerskih, političkih i socio-ekonomskih podjela”.

Memorandum sadrži osam tačaka koje će definisati stratešku saradnju potpisnika. Navedeno je da će sarađivati na "pomirenju u Crnoj Gori, izgradnji Crne Gore kao građanske države, poštovanju Ustava, evropskoj budućnosti Crne Gore, snažnom ekonomskom razvoju, izgradnji Crne Gore kao socijalno odgovorne, pravedne i države vladavine prava, zaštiti, unapređenju prava i integraciji manjinskih naroda u institucijama, uspostavljanju ekološke Crne Gore”.

U dokumentu koji su potpisali lideri dvije članice vladajuće kolicije i manjinskih stranaka u Crnoj Gori navedeno je da “poštujući sve razlike koje postoje među subjektima potpisnicima Memoranduma i smatrajući da je krajnje vrijeme da zbog evropske perspektive i evropskog životnog standarda udružimo sve naše kadrovske i intelektualne potencijale potpisujemo ovaj Memorandum u dobroj namjeri i vjeri da radimo za bolju budućnost Crne Gore".

Lider Građanskog pokreta URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je da “ovo nije stvaranje manjiske vlade”.

“Ovo nije stvaranje manjinske vlade već memorandum o saradnji. Vjerujem da niko od nas ne bi imao ništa protiv da u budućnosti sarađujemo u nekoj vladi. Nadamo se da će naš memorandum vrjednosno prihvatiti svi poslanici i ogromna većina građanske Crne Gore”, rekao je Abazović i pozvao sve partije da ga potpišu ili podrže.

On je nakon potpisivanja Memoranduma kazao da se DPS neće vratiti na vlast.

“DPS-u povratka na vlast nema, ja sam svoju poziciju objavio ranije. Je te iracionalne strahove nemam”, rekao je Abazović.

Lider SNP-a Vladimir Joković rekao je, komentarišući tvrdnje da se potpisivanjem Memoranduma ide ka stvaranjumanjinske vlade, da “po premijerovim riječima mi već sad imamo manjinsku vladu, ali ne znamo ko je sačinjava.”

“Spekulacije da je ovo prelazna, ili neka druga vlada, to je od onih koji možda u ovom trenutku nisu poželjni u međunarodnoj zajednjci. Oni koji napadaju Memorandum neka ga pročitaju i kažu protiv koje njegove tačke imaju nešto protiv. Ovo je početak nečega što vjerujem da će svi shvatiti. Sa potpisivanjem ovoga vjerujem da ce Crna Gora makar za neki procenat biti bolja", rekao je Joković.

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović potpisivanje Memoranduma vidi kao “važan dan za novu istoriju Crne Gore.

"Vjerujem da ćemo ovim potpisom doprinijeti jačanju etničke stabilnosti i smanjenju međuetničke distance", kazao je Ibrahimović i pozvao javnost da “prepozna vrijednost ovog dana i da ne pokleknu pred političarima koji nijesu izašli iz rovova devedesetih”.

"Mi pozivamo sve da nam se pridruže",rekao je Ibrahimović.

Lider Albanske alternative Nik Đeljošaj kaže da će ovaj dan ostati upamćen da nakon demokratske promjene vlasti danas imamo pruženu ruku saradnje.

Previše je bilo podjela. Zajedno koračamo do EU, jer to nema alternativu”, kazao je Đeljošaj i poručio da je “ovo evropski sto koji će Crnu Goru odvesti u EU”.

Đeljošaj je, takođe, saopštio da su nakon dešavanja na Cetinju početkom septembra imali poziv za razgovor u Vladi te da su im “nuđena brda i doline”

Kazao je da je parlamentarna većina manjinama nudila da zamijene Građanski pokret URA u Vladi.

"Razumijemo da je to bio njihov poziv kako bi manjinske partije bile zamjena za URU. Mi ne vidimo sebe kao zamjenu za nikoga", kazao je Đeljošaj nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji.

Predsjednik Force Genci Nimanbegu je kazao da je “prihvaćen stav se da bez manjinskih naroda Crna Gora ne može biti jaka”.

Potpisujući Memorandum Fatmir Đeka je kazao da “ovdje sjede ljudi različitih nacija i vjera okupljeni oko zajedničkih vrijednosti”.

"Ovo je važan trenutak za dalji politički tok u Crnoj Gori ", kazao je Đeka.

XS
SM
MD
LG