Linkovi

Crna Gora: Opozicija povukla inicijativu o nepovjerenju Vladi


Članovi kabineta Zdravka Krivokapića posle polaganja zakletve 2020.
Članovi kabineta Zdravka Krivokapića posle polaganja zakletve 2020.

Crnogorska opozicija odustala je u ponedjeljak od inicijative o nepovjerenju vladi Zdravka Krivokapića, nakon što je najjača vladajuća grupacija Demokratski front najavila da će zatražiti skraćenje mandata aktuelnom sazivu parlamenta.

“Imajući u vidu najavu Demokratskog fronta da će podnijeti inicijativu za skraćenje mandata Skupštine, saopštenu 11. decembra, a nakon što je ujedinjena opozicija pokrenula proceduru izglasavanja nepovjerenja Vladi, smatramo da, bez odlaganja, treba otpočeti razgovore o formiranju nove skupštinske većine”, saopštila je opozicija nakon sastanka u zgradi parlamenta uoči početka ranije najavljene rasprave.

U opoziciji navode da su “uvjereni da će doći do formiranja nove parlamentarne većine i, na taj način, biti stvorene neophodne pretpostavke za pad Vlade i razrješenje predsjednika Skupštine Crne Gore”.

“Iz tog razloga, povlačimo inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore", saopšteno je.

Neslaganje među članicama ideološki heterogene vladajuće koalicije, koje traje od formiranja Vlade Zdravka Krivokapića. kulminiralo je nakon što inicijativa DF-a o formiranju nove Vlade nije dobila podršku parlamentarne većine.

DF je u subotu najavio da neće sa opozicijom glasati za nepovjerenje Krivokapićevoj vladi, već da će tražiti skraćenje mandata parlamentu i nove izbore. Za uspjeh Inicijative o nepovjerenju vladi opoziciji je bio potreban je 41 glas u 81-članom parlamentu.

Krivokapić: Pobjeda Vlade

Povodom odustajanja opozicije od inicijative za izglasavanje nepovjerenja njegovoj Vladi, premijer Zdravko Krivokapić je, na vanrednoj konferenciji za medije, ocijenio da je povlačenje inicijative pobjeda njegove vlade.

"Ovo je još jedna pobjeda Vlade", rekao je Krivokapić i dodao “obećanje ludom radovanje”. “

To je igra ovih koji su pokušali da političkom korupcijom dobiju glas. Sve tri koalicije su imale na izborima jedan cilj - da smijene režim. Narod se opredijelio, hoćemo druge".

Krivokapić je upitao “što je politička korupcija nego promjena izborne volje građana” i dodao da “možda ova Vlada iz njihovog ugla ne treba da dobije povjerenje”, te da “od njih nam ne treba nikakvo povjerenje”.

Ono što je pobijedilo sve političare je Evropa sad", dodao je Krivokapić I obećao da će Vlada podnijeti ostavku ako do juna 2022. ne realizuje budžet.

Ocjenjujući inicijativu za skraćenje mandata Skupštini “neozbiljnom igrom”, on je rekao da nijesu stvoreni preduslovi za izbore, kao i da bi najbolji dobitak za sve u Crnoj Gori bio da DF sa DPS-om stvori preduslove nove političke igre u Crnoj Gori.

"Neozbiljna igra, ali svako može da igra kako hoće, ja bih volio da se desi takav scenario da DF sa DPS-om stvori preduslove nove političke igre u CG. Mislim da bi to bio najbolji dobitak za sve u CG", rekao je Krivokapić.

XS
SM
MD
LG