Linkovi

Krivokapić: Manjinska vlada visokorizičan potez


Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić obraća se poslanicima Srkupštine Crne Gore, u Podgorici, 25. novembra 2021. (Foto: Skrinšot)
Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić obraća se poslanicima Srkupštine Crne Gore, u Podgorici, 25. novembra 2021. (Foto: Skrinšot)

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je u četvrtak, komentarišući izjavu lidera Albanske alternative Nika Đeljošaja da su manjine spremne da, uz podršku opozicione DPS, podrže potrpredsjednika Vlade Dritana Abazovića za premijera, da "misli da je taj potez visokorizičan i ne zna gdje bi odveo Crnu Goru".

"Srećno svima bilo samo da je na dobrobit Crne Gore. Ovdje se radi o pokušaju da život učinite dostojanstvenijim. Hoće li biti manjinska vlada zavisi od političke volje. Ja mislim da bi to bio viskokorizičan potez koji bi Crnu Goru odveo ko zna gdje. Najlakše bi bilo da premijer podnese ostavku, jer bi tada svi bili relaksirani, ali maske moraju da padnu", rekao je premijer odgovarajući na pitanja novinara u Skupštini nakon Premijerskog sata.

Krivokapić je poručio da se "30. avgusta desila soboda" i dodao da "sloboda i narodna volja građana je bila tada, zašto se jedna koalicija osjeća nezadovoljnom ne znam, ali tvrdim da su na principu po dubini dobijali svaku funkciju".

Premijer je prethodno, odgovarajući na pitanja poslanika tokom Premijerskog sata, negirao optužbe iz redova opozicije da "cure podaci iz obevještajnog sektora".

Poslanik opozicionih Socijaldemokrata Damir Šehović kazao je da je "najveći krah politike ove Vlade u izvještaju Evropske komisije koji je najgori ikada", i ocijenio da je "međunarodni ugled Crne Gore narušen".

"Zbog toga što je dvije trećine parlamentarne većine antinato i antieu nastrojen i zbog toga što nam cure podaci iz obevještajnog sektora i zbog toga što smo nerijetko meta stranih uticaja", kazao je Šehović.

Premjijer je poslaniku Šehoviću rekao da "kaže odakle cure informacije":

"Odakle vama te informacije, zašto stalno obmanjujete javnost, na svim susretima sa najvišim zvaničnicima niko to nije nikada rekao, to je potrvdio i gospodin Eskobar".

Zasjedanje Skupštine Crne Gore u Podgorici, 25. novembra 2021. (Foto: Skrinšot)
Zasjedanje Skupštine Crne Gore u Podgorici, 25. novembra 2021. (Foto: Skrinšot)

Odgovarajući na pitanje poslanika vladajuće Socijalističke narodne partije Dragana Ivanovića " kada građani mogu očekivati popis stanovništva", Krivokapić je rekao da "očekuje sljedeće godine sigurno popis".

"Kako će biti sa izborima, znate da postoji preporuka EU koja kaže da u godini u kojoj se održavaju izbori po pravilu se ne organizuje popis, ali mislim da ako bude postojala opšta volja nema razloga da ne bude i to organizovano, možda u oktobru sljedeće godine", rekao je premijer.

Predstavnik opozicione Demokratske partije socijalista i Liberalne partije Danijel Živković pitao je premijera Zdravka Krivokapića "šta ga podstiče da uzurpira mjesto predsjednika Vlade, koje mu više ne pripada".

Odgovarajući na Krivokapić je na pitanje poslanika Živkovića, Krivokapić je rekao: "Meni pridikujete, a što je s Pandorinom kutijom u kojoj su učestvovali i ministri" i dodao da se "desio narod".

"Narod brani sve ovo", poručio je Krivokapić.

Premijer je kazao da "niko iz ove Vlade nije ušao u bilo kakvu korupciju" i Živkoviću poručio: "Možete da nas stavite na bilo koji skener svijeta. A vi, zapitajte se dobro", naveo je Krivokapić.

Živković je odgovorio da je premijer "ne samo medicinski već i politički fenomen" i pitao ga što su uradili nakon parlamentarnih izbora.

"Pričate o prevari, a što ste vi uradili? Potpisali ste sporazum, izgubili povjerenje partije koja vas je dovela na premijersko mjesto. Prevedeno u brojke, nemate podršku 133 000 građana Crne Gore", naveo je poslanik Živković.

Poslanik Branko Radulović, predstavnik poslaničkog kluba vladajućeg DF-a - Pokret za promjene, smatra da programi "Evropa sad", "Crnogorski maršalov plan" i "Fiskalna strategija" nijesu reformski, već da su "parcijalni i neutemeljeni".

On je premijera pitao da li "uviđa da mogu da izazovu socijalni haos".

Krivokapić je kazao da je "došlo vrijeme da se potencijal Crne Gore iskoristi".

On je rekao da su, kada su pričali da će "u decembru 2025. prosječna plata biti oko 1000 eura, računali na brojne investicije", i dodao:

"Ali investitori će teško dolaziti ako bude ovakva politička volja, iako postoji dobra volja brojnih investitora, među kojima su oni koji imaju inovativne tehnologije, bar za vjetroelektrane i imati spremno da to realizuju kod nas", saopštio je Krivokpaić u odgovoru na pitanje poslanika Branka Radulovića.

On je, takođe, rekao da "nema razloga da neko ne podrži predloženi budžet za 2022."

"Očekujem podršku 81 poslanika, jer to je priča za građana, a ne za politiku", naveo je Krivokapić.

XS
SM
MD
LG