Linkovi

Azerbejdžan i Jermenija dogovorili prekid sukoba uz posredovanje Rusije


Ilham Alijev, Nikol Pašinijan i Vladimir Putin - najviši državni zvaničnici Azerbejdžana, Jermenije i Rusije (Foto: Reuters)
Ilham Alijev, Nikol Pašinijan i Vladimir Putin - najviši državni zvaničnici Azerbejdžana, Jermenije i Rusije (Foto: Reuters)

Azerbejdžan i Jermenija, države u sukobu zbog planinskog područja Nagorno Karabaha koje se nalazi na Kavkazu, postigle su sporazum o prekidu vatre i prekidu vojnih dejstava, objavili su državnici dve zemlje i Rusija koja je posredovala njihovom dogovoru.

Nikol Pašinijan, premijer Jermenije, saopštio je da je sa Azerbejdžanom i Rusijom potpisao sporazum o okončanju borbi koji bi trebalo da stupi na snagu 10. novembra.

Pašinijan je na društvenoj mreži Fejsbuk objavio da je sa predstavnicima Rusije i Azerbejdžana u jedan sat posle ponoći potpisao izjavu o, kako je ukazao, prekidu rata.

Doneo sam veoma tešku odluku za sebe i za sve nas. Ona je rezultat ozbiljne situacije u vojnom smislu i procene ljudi koji je najbolje poznaju“, napisao je Pašinijan.

Precizirao je i da će više informacija saopštiti u narednim danima – dodavši da je sporazun najbolje moguće rešenje za trenutnu situaciju.

Radio Slobodna Evropa javlja da je Pašinijan informacije o sporazumu pošto su azerbejdžanske snage ostvarile značajne pobede, tokom sukoba koji traje tokom poslednjih šest nedelja, zauzevši jedan od važnih gradova u strateškom smislu.

Potpisnik sporazuma sa azerbejdžanske strane, predsednik te države Ilham Alijev, saopštio je da zajednička izjava Azerbejdžana, Jermenije i Rusije ima, kako se izrazio, istorijski značaj.

"Izjava predstavlja kapitulaciju Jermenije i okončava dugogodišnju okupaciju. Izjava predstavlja našu slavnu pobedu", objavio je Alijev na društvenoj mreži Tviter.

Pre objave informacija o postizanju sporazuma azejberdžanska strana tvrdila je da se njene vojne snage približavaju prestonici Nagorno Karabaha - Stepanakertu.

Vladimir Putin, predsednik Rusije, objavio je da su zvaničnici dve strane - predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i premijer Jermenije Nikol Pašinijan potpisali izjavu kojom se, kako je rekao, proglašava potpuni prekid vatre i vojnih aktivnosti.

"Duž kontaktne linije u Nagorno Karabahu i koridora između tog područja i Jermenije treba da budu razmeštene ruske mirovne snage. Izbegli sa područja sukoba treba da se vrate u NagornoKarabah i pogranična područja pod nadzorom Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice. Izvršiće se razmena ratnih i drugih zarobljenika, kao i tela poginulih", poručio je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima - biće odblokirani saobraćaj i prevoz ekonomskih dobara.

"Prevoz će biti nadgledan uz pomoć ruske granične službe. Pretpostavljamo da će postignuti sporazumi stvoriti neophodne uslove za trajno rešavanje krize u Nagorno Karabahu u punom formatu na osnovu pravde i u korist jermenskih i azerbejdžanskih naroda", rekao je Putin.

Tokom sukoba koji su izbili krajem septembra 2020. dve strane su potpisale ukupno tri sporazuma o prekidu vatre i postizanju prrimirja u kojima su posrednici bili Rusija, Francuska i Sjedinjene Države – ali se nijedno do sada nije održalo.

Život u Stepanakertu tokom sukoba Jermenije i Azerbejdžana
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Azerbejdžan i Jermenija u sukobu su zbog planinskog područja Nagorno Karabaha još od devedesetih godina prošlog veka i raspada Sovjetskog Saveza.

Nagorno Karabah je međunarodno priznat kao azerbejdžanska teritorija, ali ga kontrolišu jermenske snage usko povezane sa Jerevanom.

Dve države ratovale su do 1994. u sukobima u kojima je poginulo oko 30.000 ljudi.

Rusija, Francuska i Sjedinjene Države kopredsedavaju takozvanom Minsk grupom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koja je predvodila mirovne pregovore od ranih devedesetih godina prošlog veka.

XS
SM
MD
LG