Linkovi

U Nagorno Karabahu nastavljene teške borbe između snaga Jermenije i Azarbejdžana


Arhiva - Konvoj tenkova azarbejdžanskih snaga reće se u smeru Agdama, Azarbejdžan, 2. avgusta 2014. (AP Photo/Abbas Atilay )
Arhiva - Konvoj tenkova azarbejdžanskih snaga reće se u smeru Agdama, Azarbejdžan, 2. avgusta 2014. (AP Photo/Abbas Atilay )

Teške borbe nastavljne su između jermenskih i azerbejdžanskih snaga u subotu duž Nagorno Karabaha, jermnskog regiona u Azarbejdžanu.

Predsednik Azarbejdžana Ilham Alijev izjavio je kasno u subotu da su njegove snage "razvile zastavu" iznad strategijski važnog grada Madagiza i da su zauzele nekoliko sela.

Jermensko ministarstvo odbrane saopštilo je da su serapatističke snage u Karabahu odbile veliki napad Azarbejdžana, a portparol Šušan Stepanijan ukazao je da su borbe inttenzivirane "duž cele linije fronta" i da su jermenske snage oborile tri azarbejdžanska aviona.

Ministarstvo odbrane Azarbedjžana negiralo je da je ijedan avion oboren i saopštilo da su jermenske snage granatirale civilnu teritoriju.

Azerbejdžan nije objavio podatke o vojnim žirtvama, mada su vlasti saopštile da je ubijeno 19 civila, a da je ranjeno 55.

Vahram Pogosjan, portparol predsednika Nagorno Karabaha, rekao je u subotu preko Fejsbuka da su obaveštajni podaci pokazali da je oko 3.000 Azerbejdžanaca ubijeno tokom borbi, ali nije ponudio nikakve detalje.

Zvaničnici Nagorno Karabaha saopštili su da je više od 150 njihovih boraca ubijeno dosad u borbama.

Portparol jermenskog ministarstva odbrane, Astrun Ovanisian, rekao je kasno u subotu da je 2.300 azarbedjažnskih vojnika ubijeno, uključujući i 400 tokom prethodnog dana. Međutim, ne postoji način za potvrđivanje takve tvrdnje.

Nagorno Karabah je saopštio da su azerbejdnažnske snage izvršile raketni napad ka glavnom gradu oblasti. Stepanakertu, nedelju dana nakon što su sukobljene snage započele međusobne napade tenkovima i raketama.

Alijev je zahtevao povlačenje Jermenije iz Nagorno-Karabaha kao jedini način da se okončaju borbe.

U međuvremenu, vlasti Nagorno Karabaha pozvale su međunarodnu zajednicu da "prizna nezavisnost" Nagorno Karabaha kao "jedini efikasan mehanizam za obnavljanje mira".

Jermenske i azerbejdžanske snage naizgled su ove nedelje ignorisale pozive SAD-a, Francuske i Rusije na trenutni prekid vatre u Nagorno Karabahu, gde su borbe proteklih dana eskalirale na nivo koji nije viđen od devedesetih.

Jermenski separatisti zauzeli su Nagorno Karabah, nekada autonomnu teritoriju u sastavu Azerbejdžana, u krvavom ratu devedesetih godina prošlog veka u kojem je poginulo oko 30.000 ljudi.

Pregovori o rešavanju sukoba zaustavljeni su nakon sporazuma o prekidu vatre između Jermenije, Azerbejdžana i Nagorno Karabaha 1994. godine.

Mirovni napori u sukobu oko Nagorno Karabaha, uz posredovanje Minske grupe, koju su činile Sjedinjene Države, Francuska i Rusija, propali su 2010. godine.

XS
SM
MD
LG