Linkovi

Širi se zona sukoba u Nagorno Karabahu, Jermenija i Azerbejdžan neće mirovne pregovore


Azerbejdžanska raketa ispaljena sa linije Nagorno Karabaha, fotografija azerbejdžanskog ministarstva odbrane (Foto: AP/Azerbaijan's Defense Ministry)
Azerbejdžanska raketa ispaljena sa linije Nagorno Karabaha, fotografija azerbejdžanskog ministarstva odbrane (Foto: AP/Azerbaijan's Defense Ministry)

Američki državni sekretar Majk Pompeo apelovao je na Jermeniju i Azerbejdžan da prekinu sukobe u regionu Nagorno Karabah, koji su počeli u nedelju i u kojima je poginulo više desetina i ranjeno više stotina ljudi.

Nagorno Karabah je region u Azerbejdžanu, koji je etnički jermenski. Otcepio se od Azerbejdžana devedesetih, ali nije priznat kao nezavisna država.

Jermenija i Azerbejdžan se međusobno optužuju za napade i izvan teritorije Nagorno Karabaha.

Jermensko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je prva osoba stradala na teritoriji Jermenije. Prema navodima ministarstva, u azerbejdžanskom napadu na grad Vardenis, više od 20 kilometara udaljen od Nagorno Karabaha, poginuo je jedan civil.

Jermenski ministar odbrane prethodno je saopštio da je zapaljen autobus, pošto ga je udario azerbejdžanski dron, dok je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao da je od nedelje u jermenskom granatiranju stradalo deset civila.

Tenzije su dodatno zaoštrene i nakon što je Jermenija saopštila da je borbeni avion F-16, koji pripada bliskom savezniku Azerbejdžana - Turskoj, oborio jedan od njenih ratnih aviona iznad jermenskog vazdušnog prostora, i da je pilot poginuo.

Nije međutim pružila dokaze za incident. Turska i Azerbejdžan ocenili su da su te tvrdnje "apsolutno netačne".

U međuvremenu, azerbejdžanski predsednik je u razgovoru sa rusku državnu TV odbacio mogućnost razgovora. Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je za isti kanal da ne može da bude razgovora dok se nastavljaju sukobi.

"Obe strane da prestanu sa nasiljem"

Državni sekretar SAD je, tokom posete Kritu, o sukobu razgovarao sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Denidasom.

"Razgovarali smo o konfliktu u Nagorno Karabahu, obe strane moraju da prestanu sa nasiljem, da rade sa predstavnicima Minsk grupe i vrate se za pregovarački sto što je pre moguće", kazao je Pompeo.

Grupu iz Minska je osnovao OEBS sa ciljem da se nađe rešenje konflikta. Kopredsedavaju Rusija, Francuska i SAD.

Na razgovore u okviru kontakt grupe pozvala je i Francuska.

"U narednim danima pokrenućemo sastanak grupe kako bismo utvrdili šta se desilo, ko je odgovoran i kako da se izađe iz ovoga", saopšteno je iz kancelarije francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Jermenski vojnici u Nagorno Karabahu
Jermenski vojnici u Nagorno Karabahu

Rusija je saopštila da je u konstantnom kontaktu sa Turskom, koja podržava Azerbejdžan, kao i sa dve zemlje u sukobu. Iz Kremlja je ocenjeno da bi svako vojno mešanje sa bilo koje strane dolilo ulje na vatru.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na momentalni prekid vatre.

Sukob Jermenije i Azerbejdžana zabrinuo je mnoge zemlje zbog potencijalne nestabilnosti na Južnom Kavkazu, koji je gasni koridor za svetsko tržište.

XS
SM
MD
LG