Linkovi

CPJ: Jermenija i Azerbejdžan da prekinu vojne akcije koje ugrožavaju živote novinara


Logo Komiteta za zaštitu novinara (Foto: www.cpj.org)
Logo Komiteta za zaštitu novinara (Foto: www.cpj.org)

"Potrebno je da Jermenija i Azerbejdžan odmah prekinu vojne akcije koje ugrožavaju živote novinara i omoguće da novinari ne budu ugroženi dok izveštavaju o konfliktu u Nagorno Karabahu", objavila je Gulnoza Said programska koordinatorka za Evropu i centralnu Aziju njujorške nevladine organizacije Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Po dvoje francuskih i jermenskih novinara, njih ukupno četvoro, povređeni su u četvrtak u području Nagorno Karabaha gde poslednjih pet dana traju sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga.

Dvoje reportera francuskog lista Mond (Le Monde) povređena su u granatiranju grada Martuni, objavio je taj medij.

Jermensko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su novinari prebačeni u bolnicu - okriviši Azerbejdžan za napad na područje grada Martunija.

Povređeni su i snimatelj televizijskog kanala Jermenija i novinar jermenske televizije "Vesti 24 sata".

Za sada nije poznata težina povreda koje su zadobili.

Savet za nacionalnu bezbednost: Odmah prekinuti sukobe

U međuvremenu, Savet za nacionalnu bezbednost objavio je zajedničku izjavu predsednika Sjedinjenih Država, Francuske i Rusije, Donalda Trampa, Emanuela Makrona i Vladimira Putina povodom borbi jermenskih i azerbejdžanskih snaga u Nagorno Karabahu.

Najoštrije osuđujemo eskalaciju nasilja duž kontaktne linije u zoni sukoba na području Nagorno Karabaha. Žalimo zbog gubitaka ljudskih života i izražavamo saučešće porodicama ubijenih i povređenih. Pozivamo na trenutni prekid neprijateljstava među učesnicima sukoba.

Takođe pozivamo lidere Jermenije i Azerbejdžana da se bez odlaganja posvete nastavku suštinskih pregovora, u dobroj veri i bez preduslova, pod pokroviteljstvom grupe Evropske organizacije za bezbednost i saradnju (OEBS) u Minsku”, ukazano je u saopštenju Saveta za nacionalnu bezbednost.

Rusija i Francuska traže prekid vatre

Rusija i Francuska pozvale su na prekid vatre između Azerbejdžana i Jermenije. Desetine ljudi su stradale, a stotine ranjene.

Kremlj je saopštio da su ruski predsednik Vladimir Putin i francuski predsednik Emanuel Makron razgovarali su o koracima koje treba preduzeti u okviru kontakt grupe OEBS-a iz Minska, kojoj kopredsedavaju Rusija, Francuska i SAD.

Front na području Nagorno Karabaha
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Rusija je ponudila da bude domaćin razgovora ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana.

Azerbejdžanske vlasti su saopštile da je u jermenskom granatiranju grada Terter stradao jedan civil i da je oštećena železnička stanica. Jermensko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je situacija i dalje napeta.

"Predsednici Makron i Putin su se saglasili da je potreban zajednički napor u okviru grupe iz Minska", rečeno je iz Makronove kancelarije posle telefonskog razgovora dvojice lidera.

U izjavi iz Kremlja se još navodi da ne postoji alternativa političkim i diplomatskim metodama za rešavanje ove krize.

Francuska je izrazila zabrinutost zbog toga što Turska navodno šalje borce iz Sirije u Nagorno Karabah, dok je rusko ministarstvo spoljnih poslova ranije saopštilo da su se u taj region uputile naoružane grupe iz Libije i Sirije.

Turska, koja je bliski saveznik Azerbejdžana, saopštila je da će uraditi sve što je potrebno da podrži Baku, dok je Francuska uz Jermeniju. Pariz je optužio Ankaru za ratnu retoriku.

Još nije poznato kada bi mogao biti održan sastanak kontakt grupe iz Minska, a Nemačka je najavila da će EU razmotriti održavanje samita.

XS
SM
MD
LG