Linkovi

Nagorno Karabah: Napetosti umesto primirja


Ratne ruševine Stepanakerta
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Ratne ruševine Stepanakerta

Azerbejdžanske vlasti optužile su Jermeniju za pokušaj napada na gasovode i naftovode i upozorile da će žestoko odgovoriti nakon jačanja tenzija tokom nestabilnog primirja u području Nagorno Karabaha.

Jermenija je uzvratila da Azerbejdžan pokušava da preuzme kontrolu nad teritorijom u Južnom Kavkazu kojom upravljaju Jermeni – optuživši Azerbejdžan i Tursku za, kako je ukazala, agresiju – uprkos subotnjem sporazumu o prekidu vatre, izvestila je agencija Rojters.

Oštra retorika sa obe strane podstakla je Rusiju, koja je posredovala sporazumu, da zatraži od Jermenije i Azerbejdžana da poštuju sporaum o prekidu vatre u Nagorno Karabahu – međunarodno priznatoj teritoriji Azerbejdžana.

Međutim, optužbe su razmenile Rusija i Turska u vezi sa sukobima u kojima je od 27. septembra poginulo više od 500 ljudi.

Jačaju strahovanja da bi mogle biti uvučene u sukob koji se vodi u blizini azerbejdžanskih postojenja koja dopremaju gas i naftu do međunarodnih tržišta.

Jermenija pokušava da napadne i preuzme kontrolu nad našim gasovodima i naftovodima“, rekao je Ilham Alijev predsednik Azerbejdžana za turski medij Haberturk.

U međuvremenu, azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će uništiti sva jermenska vojna postrojenja koja ciljaju područja na kojima se nalaze civili.

Jermensko ministarstvo odbrane negiralo je da je ciljalo civilne objekte – istakavši da zadržava pravo gađanja bilo kog vojnog postrojenja ili trupa u Azerbejdžanu.

To ministarstvo je saopštilo da je azerbejdžanska strana uništila vojnu opremu koja se nalazila na na jermenskoj teritoriji.

U televizijskom obraćanju nakon predsednika Azerbejdžana Alijeva – jermenski premijer Nikol Pašinijan rekao je da je situacija u zoni sukoba veoma teška – iznevši tvrdnju da Azerbejdžan i Turska ne žele da okončaju agresiju.

Azerbejdžan i Jermenija u sukobu su zbog planinskog područja Nagorno Karabaha još od devedesetih godina prošlog veka i raspada Sovjetskog Saveza.

Nagorno Karabah je međunarodno priznat kao azerbejdžanska teritorija, ali ga kontrolišu jermenske snage usko povezane sa Jerevanom. Pod njihovom kontrolom je i sedam regiona susednih Nagorno Karabahu.

Ratna razaranja u Nagorno Karabahu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Dve države ratovale su do 1994. u sukobima u kojima je poginulo oko 30.000 ljudi.

Rusija, Francuska i Sjedinjene Države kopredsedavaju takozvanom Minsk grupom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koja je predvodila mirovne pregovore od ranih devedesetih godina prošlog veka.

XS
SM
MD
LG