Linkovi

Jermenija i Azerbejdžan međusobno se optužuju za kršenje primirja


Prvi dan primirja Jermenije i Azerbejdžana
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Prvi dan primirja Jermenije i Azerbejdžana

Azerbejdžan i Jermenija razmenjuju međusobne optužbe za kršenje dogovora o prekidu vatre koji su dve strane postigle nakon razgovora u Moskvi.

Dogovor o primirju, postignut u petak, stupio je na snagu u subotu. Međutim, svega nekoliko minuta nakon zvaničnog početka – dve strane počele su da se optužuju za njegovo kršenje, izvestila je agencija Rojters.

Jermensko ministarstvo odbrane optužilo je Azerbejdžan za granatiranje naselja unutar Jermenije dok jermenske snage u Karabahu tvrde da su azerbejdžanske snage pokrenule novu ofanzivu.

Sa druge strane, azeržbejdžanska strana iznela je tvrdnje da su jermenske snage u Karabahu granatirale teritoriju Azerbejdžana.

Obe strane negiraju tvrdnje da su nastavile vojne aktivnosti nakon stupanja na snagu dogovora o prekidu vatre, javlja Rojters.

Razgovori o prekidu vatre, koji su održani u Moskvi, bili su prvi diplomatski kontakt zvaničnika Jermenije i Avganistana od kako su krajem septembra otpočele borbe u području Nagorno Karabaha u kojima su stradale stotine ljudi.

Ratna razaranja u Nagorno Karabahu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, koji je posredovao u desetočasovnim razgovorima okončanim u petak rekao je da je prekid vatre dogovoren iz humanitarnih razloga.

Konkretni uslovi prekida vatre tek treba da budu dogovoreni”, rekao je Lavrov nakon susreta sa ministrima spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana Zohrabom Mnatsakanianom i Džejhunom Bajramovim.

Lavrov je rekao i da su se dve strane usaglasile da počnu, kako ih je označio, suštinske mirovne pregovore.

Ti razgovori će se voditi pod pokroviteljstvom Minske grupe Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS)”, rekao je Lavrov.

Francuska, koja je uz Rusiju i Sjedinjene Države članica posredničke pregobvaračke grupe OEBS-a, pozdravila je dogovor o prekidu vatre – ukazavši da je potrebno da bude u potpunosti sproveden.

Potrebno ga je strogo poštovati kako bi se stvorili uslovi za trajni prestanak neprijateljstava dve zemlje“, saopštila je portparolka francuskog Ministarstva spoljnih poslova Agnes gon der Mul.

Od razbuktavanja sukoba, krajem septembra ove godine, dve strane prijavile su ukupno 250 žrtava – među kojima su i desetine civila.

Međutim, veruje se da je stvarni broj stradalih mnogo veći, imajući u vidu tvrdnje obe strane da su pretrpele značajne gubitke. Dve strane međusobno se optužuju za stradanje civila.

Azerbejdžan i Jermenija u sukobu su zbog planinskog područja Nagorno Karabaha još od devedesetih godina prošlog veka i raspada Sovjetskog Saveza.

Nagorno Karabah je međunarodno priznat kao azerbejdžanska teritorija, ali ga kontrolišu jermenske snage usko povezane sa Jerevanom. Pod njihovom kontrolom je i sedam regiona susednih Nagorno Karabahu.

Dve države ratovale su do 1994. u sukobima u kojima je poginulo oko 30.000 ljudi.

Život u zoni sukoba Azerbejdžana i Jermenije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

XS
SM
MD
LG